Kritiken kommer inte ofta, men när den gör det är avsändaren främst äldre generationens läkare.

– De har inte sagt det direkt till mig, men det är oftast bland äldre som frågor kring sociala medier dyker upp. Frågor är bra, men det blir destruktivt när de hellre pratar illa om frågan än att försöka förstå. Jag tycker snarare att vi läkare behöver vara mycket mer »humble« än vad vi är och dra ner på prestigen. Jag är jättevardaglig, säger den 28-åriga ST-läkaren i allmänmedicin.

ST-läkaren i allmänmedicin, Tracy Ghattas, syns flitigt i sociala medier och har många följare på Tiktok. Foto: Marc Femenia

»Jättevardaglig.« Så beskriver hon sig titt som tätt, Tracy Ghattas, som till vardags jobbar på Järva vårdcentral i norra Stockholm. Hon vill inte vara mer än någon annan och har som ambition att informera om folkhälsa, sjukdomar och dia-gnoser på ett sätt som gör att folk förstår.

Sedan hon startade sitt Tiktok-konto under coronapandemins första år 2020 har hon fått över 200 000 följare. Tidigare i våras utsågs hon till »Årets allmänbildare« av kunskapssajten Vad vi vet. Därtill har hon talat på Läkartidningens karriärkvällar och pratar med förlag om att skriva en bok.

Med tanke på att Tracy Ghattas numera sitter i tv-soffor är hon kanske inte jättevardaglig ändå.

– Det är en sjuk känsla, jag trodde aldrig att Tiktok-kontot skulle bli så stort.

Varför startade du kontot?

– Det var en kompis som tyckte att det behövdes en läkare på Tiktok som förklarade saker när det spreds så mycket
desinformation under pandemin. Jag startade kontot när jag var för sjuk för att kunna gå och jobba, men för frisk för att bara vila. Jag har alltid lagt upp en del på mina egna sociala medier, så det kändes naturligt.

En del av Tracy Ghattas fritid består av att skapa innehåll till Tiktok-kontot. Foto: Marc Femenia

De första inläggen fick snabbt visningar, och någon undrade om hon inte kunde förklara hypotyreos. Fler ämnen blev det: eksem, allergier, förstoppning och information om hur man regelbundet bör undersöka sina bröst.

– Det är jättesynd att folk inte har fått lära sig basala grejer. Följare skriver till mig och säger att de lär sig mer av mig än av skolan.

Det är allvarligt, tycker hon – men också en indikation om att information om hälsa behöver finnas på fler ställen än 1177. Tracy Ghattas märker att folk inte fått lära sig om allt ifrån åksjuka och uppblåst mage till diagnoser som PCOS eller tabubelagda ämnen överlag – »som inte borde vara tabubelagda«, tillägger hon.

– Många vet inte att flytningar är normala eller hur man bör tvätta sig som kvinna. Och när jag pratade om PCOS fick jag många svar som vittnade om hur dåligt bemötta tjejer känt sig i vården. Det har hjälpt mig i mitt arbete på vårdcentralen.

Syftet med kontot är kort och gott:

– Att sprida kunskap till allmänheten. Därför är det viktigt att vi läkare finns där folk är, och i dag är folk – i alla fall unga – på Tiktok. Vi missar en hel generation om vi läkare inte finns där.

Finns det en risk att folk nöjer sig med ett svar från dig på sociala medier i stället för att söka vård?

– Jag skulle aldrig våga prata om självdiagnostik. Men för att vara på den säkra sidan har jag en »disclaimer« där det står att man alltid ska rådfråga 1177 eller ringa 112 om det behövs. Jag ger aldrig råd om folk skriver till mig, utan hänvisar då till vården.

Finns det även en risk att du inspireras av patienter på vårdcentralen, och att de mot förmodan skulle känna igen sig i någon video?

Till vardags träffar Tracy Ghattas patienter på Järva vårdcentral i norra Stockholm. Foto: Marc Femenia

– Det är en etisk fråga och jätteviktigt att prata om, men jag skulle aldrig riskera det. Jag använder mig aldrig av patienter. Om jag tar upp ovanliga fall så har jag tagit upp kändisar som själva gått ut med sjukdomar de drabbats av. Jag har tagit upp Börje Salming och att han hade ALS, och jag har gjort en video om att Justin Bieber drabbades av Ramsay Hunts syndrom: bältrosinfektion i örat.

En annan etisk aspekt hon tagit ställning till är om egna åsikter ska märkas eller inte.

– Och jag tar aldrig upp vad jag tycker. Jag refererar bara till 1177 eller studier.

Däremot gör du ett slags ställningstagande med betalda samarbeten. Hur ser du på det?

– Jag har samarbetat med några aktörer som känts bra, som Cancerfonden, IQ-initiativet och Apoteket. När det gäller Apoteket handlade min video om hur man återapplicerar solskydd – det skulle kännas fel som läkare med för mycket produktfokus. Jag vill inte bli köpt, hävdar hon.

Även om Läkarförbundets etik- och ansvarsråd har riktlinjer för detta upplever Tracy Ghattas att det verkar finnas frågetecken på området.

– Flera läkare som tänkt starta egna konton har har vänt sig till mig med frågor.

Tracy Ghattas välkomnar en dialog om hur läkare kan nå ut på sociala medier. Hon förstår att just den äldre generationen har en skeptisk hållning på grund av ovana, men samtidigt vill hon självsäkert betona att läkare inte är någon grupp som står över andra.

– Läkare är ett jobb som andra jobb. Som läkare är det mitt ansvar att hjälpa befolkningen.

Läs även:

Tiktok-läkaren Mustafa Al-Attar: »Allt fler kollegor följer mig på Tiktok«

Instagram-läkaren Robel Malki: »Vi läkare har också humor«

Sös om läkare på sociala medier: »Vi värnar om yttrandefriheten«

Läkarförbundets etik- och ansvarsråd: »Viktigt att vara saklig på sociala medier«

Seniora läkare: »Lite orolig för om alla äldre betraktas som mossiga«

 

Tracy Ghattas 

Ålder: 29 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Jobbar heltid som ST-läkare på Järva vårdcentral, blir färdig specialist i allmänmedicin om ett år. Ägnar övrig tid åt Tiktok och Instagram för att sprida kunskap om hälsa och sjukdomar. Skriver också på en bok.

Intressen: »Förutom medicin så gillar jag anime, spel och film.«

Det bästa med att vara läkare på sociala medier? »Kompetensen jag får när jag läser på inför videorna och genom kontakten med följarna.«

Antal följare: 203 400 på Tiktok-kontot @dr.tracy.