I sin Cancerfondsrapport för 2024 har organisationen kartlagt den palliativa vården för vuxna i landet. Kartläggningen bygger bland annat på en enkätundersökning till medicinskt ansvariga sjuksköterskor i 58 kommuner och intervjuer med representanter för den specialiserade palliativa vården i alla 21 regioner.
Svaren visar på ojämlik tillgång till palliativ vård i landet, att det råder en avsaknad av styrning och struktur samt att det finns brister i kompetensutvecklingen och fortbildningen, menar Cancerfonden.
— God palliativ vård kan förlänga liv och öka livskvaliteten när en botande behandling inte är möjlig. Att så viktig vårdinsats tillåts fungera helt slumpartat är ett svek mot människor i väldigt utsatta situationer och ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, säger organisationens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande.
En grund till problemen är att det saknas en samlad struktur för den palliativa vården i Sverige, menar man. Detta har gjort att vården, med sin grund i hospicerörelsen byggd på ideella krafter, vuxit fram organiskt, menar rapportförfattarna.
Ett allvarligt problem som kartläggningen identifierat är att personer i behov av särskild specialiserad palliativ hemsjukvårdspersonal i vissa regioner inte har tillgång till det under dygnets alla timmar.
— Jag tror alla hör hur allvarligt detta är. Det här handlar alltså om människor som har ordinerats särskilt specialiserad vård. Den vården behöver utföras av personal som har den nödvändiga erfarenheten och kompetensen, oavsett om det är måndag morgon eller söndag kväll, säger Ulrika Årehed Kågström.
Cancerfonden har en rad förslag på åtgärder. Hit hör att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för palliativ vård, att garantera att det finns en studierektor för palliativ vård för ST-utbildningar i varje sjukvårdsregion och att ge berörd myndighet i uppdrag att stärka samarbetet mellan akademin och regionerna för att inkludera forskning och utbildning i palliativ vård inom grundutbildning, vidareutbildning samt specialist- och fortbildning.
Cancerfondens förslag på åtgärder för regioner och kommuner:
- Ansvarsfördelningen mellan regionerna och kommunerna när det gäller den palliativa vården behöver tydliggöras och det behöver utformas en struktur för samverkan på länsnivå.
- Säkerställa att patienter med palliativa vårdbehov har – tillgång till såväl allmän som specialiserad palliativ vård, samt – möjlighet till palliativ vård i hemmet.
- Säkerställa att den allmänna palliativa vården har tillgång till specialiserad palliativ kompetens, till exempel i form av specialiserade palliativa konsultteam.
- Säkerställa att patienter med livshotande sjukdom och deras närstående erbjuds samtal som kännetecknas av en helhetssyn på människan, med beaktande av fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov.
- Garantera att det finns en studierektor för palliativ vård för ST-utbildningar i varje sjukvårdsregion.
- Säkerställa att den vårdpersonal som arbetar inom psykiatrin eller missbruksvården har kunskap om palliativ vård alternativt har möjlighet till palliativ konsultation.