Vårdförbundet tar nästa steg i den utdragna konflikten med Sveriges Kommuner och regioner, SKR, och varslade på tisdagsmorgonen om strejk i fem regioner. Runt 2 000 medlemmar på sju av landets största sjukhus berörs av strejken som ska inledas den 4 juni. Sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker omfattas och fem regioner pekas ut: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. De sjukhus som listas är Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset, Linköpings universitetssjukhus, Norrlands universitetssjukhus, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
– De är stora arbetsgivare och har ett omfattande ansvar för den arbetsbelastning och de arbetstider som vi vill förbättra. Vi har också många medlemmar på dessa sjukhus, och det finns alternativ för patienter som söker vård för de verksamheter vi tar ut i strejk, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.
Enligt Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets ordförande, var strejkvarslet var väntat. Hon vill inte uttala sig om hur hon ser på utvecklingen, då Läkarförbundet ställer sig neutralt i konflikten, men är tydlig med att läkare inte kommer att ta över sjuksköterskornas arbete.
– Sedan är det upp till arbetsgivaren att se till att patienter inte drabbas. Men i förlängningen kommer en stor del av sjukvården som inte är akut behöva ställas in eller skjutas fram, säger hon.
Läkarförbundet ser också en farhåga i att arbetsgivarna kan välja att anställa läkarstudenter och underläkare för att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter.
– Sådant förekommer i väldigt hög omfattning även när det inte råder konflikt. Än så länge har jag inte hört att det har ökat, men det finns en potentiell risk, säger hon.
Läkartidningen har tidigare rapporterat att konflikten riskerar att förvärra sommarens bemanningsproblem, bland annat då arbetsgivarna inte får nyanställa personal. Sineva Ribeiro tror dock inte blockaden är orsak till svårigheterna, utan att regionerna erbjuder för dåliga villkor, har hon tidigare sagt i en intervju med P4 Kristianstad.
Men Sofia Rydgren Stale håller bara delvis med om den beskrivningen.
– Somrarna brukar vara problematiska och det är vanligt att man går upp i stabsläge på grund av personalbristen. Men för oss är det självklart att en strejk kommer förvärra de svårigheter som vi ser varje år, säger hon.
Hanna Kataoka, ordförande för läkarföreningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, har liknande tankegångar.
– På sommaren är det tunnare bemanning, så om det här inte är löst innan dess kommer det att märkas, säger hon.
Hon har fått uppgifter om att alla biomedicinska analytiker på en av sjukhusets avdelningar inom klinisk fysiologi är varslade, vilket kommer att bli kännbart, säger hon.
Även Danderyds sjukhus är med på listan över arbetsplatser där strejk kan bryta ut.
– Det märks, här i personalhuset råder det febril aktivitet, och man försöker se vad det kan få för konsekvenser, säger Johan Styrud, Stockholms läkarförenings ordförande, som själv jobbar på sjukhuset.
Vårdförbundet kräver bland annat förkortad arbetstid, men har inte fått gehör från motparten. Sedan den 25 april råder övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för totalt 63 000 medlemmar i regionerna och fyra bolag. I måndags utökades blockaden till att även omfatta 5 000 medlemmar inom kommunal hälso- och sjukvård. Nyanställningsblockaden i regionerna, samt på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus, kommer dock att hävas från den 4 juni. Anledningen är att Vårdförbundet vill möjliggöra för studenter som tar sin examen i juni att ta anställning.
Efter beskedet om att Vårdförbundet varslar om strejk varnar SKR för att medarbetares semestrar kommer att behöva dras in. Man har också begärt in medlare för att få Vårdförbundet tillbaka till förhandlingsbordet.
− Ska vi kunna komma fram till ett avtal och få stopp på Vårdförbundets strejkåtgärder, så måste vi förhandla. Därför är det dags att medlare kallas in för att vi ska kunna lösa upp konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.
Läs också:
Blockad i sommar oroar regioner
Sofia Rydgren Stale: »Allvarligt övertramp om regeln missbrukas«
Vårdförbundet hotar med strejk – missnöje med regionernas agerande
Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom vården på sin spets
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«