Tiktokande och instagrammande läkare är inget som upprör föreningen till den grad att diskussioner har förts på möten, men nog hör Torsten Mossberg klagomål här och var.
– Jag blir lite orolig för att alla äldre betraktas som mossiga, men jag tror att det har med osäkerhet att göra, säger han och ser själv både för- och nackdelar med fenomenet.
– Min spontana reaktion är att de här läkarna blir som något slags mormor eller farmor om man inte har någon annan som man kan rådfråga om enkla saker som myggbett och skrapsår.
På så sätt ser Torsten Mossberg att dessa läkare fyller en »ganska bra« funktion.
– Om man sprider vettig information i samhället om enkla saker kan det dessutom avlasta många vårdinstanser.
Samtidigt finns minusaspekter.
– Det kan uppstå undanträngningseffekter om patienter tycker sig få svar på sociala medier och inte uppsöker den riktiga vården, säger han.
– Bekymret är väl att de inte sysslar med någon läkekonst. Att vara läkare handlar så mycket om det viktiga mötet mellan läkaren och patienten. För patienter som lider av obotliga sjukdomar kan mötet med en empatisk läkare i sig verka som en behandling.
På sociala medier är det personliga mötet ogörligt, eftersom informationen når en hel publik. För att dessa läkare inte ska hamna i en rävsax bör de hålla sig till enkla ämnen, anser Torsten Mossberg.
– Om man ger för detaljerade råd kan det uppstå en fara. Vem har egentligen ansvar för de råd som delas ut? Om en följare lyssnar på vad en Tiktok-läkare säger och sedan kanske blir allvarligt sjuk – kan Tiktok-läkaren ställas till svars då? Det är viktigt att hålla ögonen på fenomenet.
– Det skulle inte förvåna mig om det kommer Ivo-anmälningar framöver. Om kollegor missköter sig på sociala medier bör Ivo få veta det.
Hur kan det undvikas?
– Ja, eftersom det händer så mycket på nätet kanske det är läge att lägga in fler paragrafer i de etiska riktlinjerna, tycker Torsten Mossberg, som tidigare ägnat sig åt sådana frågor då han även varit ordförande för Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.
Det finns ämnen som läkare, enligt hans uppfattning, bör avhålla sig från online.
– Det är olyckligt med alltför grova humorvinklingar på saker som har med sjukdomar och hälsa att göra. Förr var det till exempel inte ovanligt att en läkare höll på med alternativmedicin på sin fritid. Så kan man inte göra som en legitimerad person.
En legitimerad läkare har i dag inte samma status som för 50 år sedan, påpekar Torsten Mossberg. Tiden är förbi då läkarens ord var lag.
– Förr fanns det en lite överdriven respekt för läkare. När patienter nu kan googla på sina sjukdomar är det annorlunda, vilket gör det extra viktigt att läkare på sociala medier är korrekta och håller sig till vetenskap och beprövad erfarenhet, menar Torsten Mossberg.
– Jag förstår ändå jämnåriga som är kritiska, och jag tycker inte att man ska marknadsföra sig själv eller göra humor av sjukdomar.
Men sett till den stora bilden kan han se annorlunda på saken:
– Då måste nog äldre generationens läkare förstå att rollerna förändras.
Läs även:
Tiktok-läkaren Tracy Ghattas: »Vi missar en hel generation om vi läkare inte finns där«
Tiktok-läkaren Mustafa Al-Attar: »Allt fler kollegor följer mig på Tiktok«
Instagram-läkaren Robel Malki: »Vi läkare har också humor«
Sös om läkare på sociala medier: »Vi värnar om yttrandefriheten«
Läkarförbundets etik- och ansvarsråd: »Viktigt att vara saklig på sociala medier«
(uppdaterad 2024-08-07)