Sedan 2022 har sjukdomen mpox, tidigare apkoppor, en global spridning. I Sverige pågår just nu ett utbrott, framför allt i Stockholmsområdet. Sedan början av april har 23 nya fall konstaterats, varav merparten smittats här i landet.

Sjukdomen smittar framför allt vid nära fysisk kontakt, så som sexuella kontakter.

– Vi rekommenderar såsom tidigare att personer med en högre risk att smittas vaccinerar sig mot mpox. Det är extra viktigt med vaccination nu när vi ser en ökad smittspridning, sade Erik Sturegård, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande nyligen.

Nu ger regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkra tillgången på vaccin mot mpox.

– Folkhälsomyndigheten bedömer att viruset kommer att fortsätta cirkulera. Vi vill därför säkra tillgången på vaccin för att skydda de grupper som löper extra stor risk att smittas och för att vi ska stå väl förberedda om smittspridningen i samhället skulle öka, säger socialminister Jakob Forssmed, i ett pressmeddelande.

Uppdraget, som ska redovisas senast slutet av februari 2026, innebär också att vaccin som redan finns i Sverige ska lagerhållas nationellt. Dessa ska sedan kunna säljas eller skänkas vidare till regionerna, vid behov. Folkhälsomyndigheten ska också uppdatera den nationella operativa vaccinationsplanen med en plan för hur regionerna ska få tillgång till vaccin mot mpox.

Läs mer: 
Utbrott av mpox i Stockholm
Region Stockholm smittspårar och vaccinerar mot apkoppor
Venhälsan om apkoppor: Viktigt hålla fördomarna i schack
Läkare på Venhälsan: Det ser ut som att en ny viral STI har fått fäste
Första doserna vaccin mot apkoppor beräknas räcka till 1 500
Vaccin mot apkoppor får klartecken
EMA granskar vaccin mot apkoppor