Malin och Jesper Banck som driver vårdcentral via Doktor.se hoppas kunna öppna en vårdcentral i Palma – kanske via Doktor.se. Foto: Privat

Livet och karriären har tuffat på för paret sedan läkarexamen – de gjorde AT, ST, blev specialister och startade eget. Däremellan har de också skaffat fyra barn.

Nu är det dags för ett nytt äventyr, vilket även lokaltidningen Bjäre Nu har skrivit om.

– Vi har väl haft en dröm sedan vi läste läkarprogrammet i Göteborg och våra planer på utlandsstudier inte blev av – en dröm om att se något annat. Och nu är ett bra läge för det, vår äldsta ska börja högstadiet i höst och våra yngsta ska börja skolan, säger Jesper Banck.

Dessutom har paret känt att det är dags för ett nytt steg i livet – det har gått nästan tio år sedan de startade en vårdcentral.

– Yrkesmässigt har vi gjort detta i nästan tio år nu, så vi är nog lite rastlösa. Vi behöver något nytt att starta och göra.

»Detta« syftar på vårdcentralen som Jesper Banck startade.

– Jag är distriktsläkare och startade Strandängshälsan med en sjuksköterskekollega 2015, säger han.

– Och sedan bestämde jag mig för att vara med också. Jag var då färdig anestesiolog men insåg att jag ville vara med i utmaningen som det innebär att driva en egen enhet. Jag gjorde ST i allmänmedicin och kom till vår vårdcentral 2019.

Sedan dess har paret arbetat tillsammans på Strandängshälsan Mellbystrand och med filialen i Skummeslöv – bägge som en del av doktor.se.

Att vara en del av Doktor.se är dessutom hjälpsamt nu, tycker paret.

– Vi har haft en dialog med ledningen där. Det kan hända att den vårdcentral vi startar blir en del av Doktor.se, eller så gör vi det själva. Vi får se hur det blir, säger Jesper Banck.

Det är inte helt lätt att planera och göra research hemifrån. De har försökt etablera kontakter med spanska myndigheter för att ta reda på vad som krävs för att starta vårdcentral i Palma.

– Vi har mejlat runt en del, men det är svårt att få svar. Så det blir fullt fokus på att ta reda på allt när vi kommer dit i slutet av augusti, säger Malin Banck.

– Ja, jag har i alla fall fått kontaktuppgifter till svenskar som lyckats starta vårdcentraler på spanska solkusten. Det är bra att bolla lite och kolla hur de har gjort, säger Jesper Banck.

Förhoppningsvis pratas det även en hel del engelska i Palma – spanskan är ännu lite knackig, erkänner de båda.

– Vi övar nu, vi brukar lyssna på en podd när vi åker bil. Det är en engelsman som lär ut spanska på ett kul sätt. Vår äldsta läser också spanska i skolan. Jag ser fram emot att komma in i vardagsspanskan när vi kommer dit – och sjukvårdsspanska förstås, säger Jesper Banck och konstaterar:

– Det är nog bra att kunna det för att ha kontakt med labb, röntgen och andra vårdenheter.

Ambitionen är att främst vända sig till skandinaver.

– Vi vet att det finns ett behov i alla fall och att man gärna vill ha primärvård ur ett svenskt perspektiv. Det finns svenska läkare som jobbar här och där, men ingen svensk vårdcentral, säger Malin Banck.

Förutom att det spanska sjukvårdssystemet är annorlunda, med privata sjukförsäkringar som avgör var man kan vända sig till, är de medvetna om kulturskillnader och situationer som skulle kunna uppstå.

– De är ju ganska glada i antibiotika i Sydeuropa, så om vi får även spanska patienter får vi vara beredda på det, säger Malin Banck.

– Det kan bli en konsultatorisk utmaning, men det blir spännande, tycker Jesper Banck.

I slutet av augusti sätter de sig på planet; Malin, Jesper och de fyra barnen. De är överens om att testa livet på Mallorca ett år till att börja med, vilket innebär att de valt att hyra i stället för att köpa något. Under tiden ska de hyra ut sitt hus i Mellbystrand.

– Barnen är väldigt peppade på att vi ska åka, så det känns kul, säger Malin Banck.

Förhoppningen är att någon form av vårdcentral ska vara igång inom ett par månader.

– Jag längtar efter att komma in i vardagen, prata med folk. Och jag hoppas att spanskan bara flyttar in i huvudet, säger Jesper Banck och skrattar.

 

 

Om Malin och Jesper Banck

Ålder: Malin är 45, Jesper är 43.

Gör: Båda jobbar som distriktsläkare på Strandängshälsan. »Vi jobbar tillsammans och alternerar mellan våra enheter.«

Bor: Mellbystrand.

Intressen: Skidåkning, cykling, mat och vin.