När Corinne Pedroletti sökte jobbet som ny chef för tema kvinnohälsa och hälsoprofessioner för ett halvår sedan var läget ett helt annat än i dag. Men sedan den omtyckta förlossningschefen Karin Pettersson fick sparken i våras har ledningen mottagit svidande kritik för sitt agerande. Corinne Pedrolettis företrädare, den tillförordnade temachefen Per Mattsson, har inte varit ett undantag. I ett brev till sjukhusets högsta ledning krävde 141 läkare och barnmorskor hans avgång. Så sent som förra veckan hölls dessutom ännu en manifestation med målet att återanställa Karin Pettersson. Flera externa utredningar är också på gång. Men den stora turbulensen verkar inte ha avskräckt Corinne Pedroletti.

Corinne Pedroletti. Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

– Det känns fantastiskt spännande och roligt att äntligen få börja min anställning på ett av världens främsta sjukhus, säger hon.

Hon är nu inne på sin andra vecka på det nya jobbet och har hittills fokuserat på att träffa andra chefer och delta i möten med sjukhusledningen.

– Men framför allt har jag lagt tid och kraft på att vara ute i verksamheten och lära känna både chefer och medarbetare. Jag har deltagit i läkarnas morgonmöten och vandrat runt i verksamheterna både i Solna och i Huddinge.

Hur ser du på att ta över som temachef med tanke på den rådande situationen med misstro mot ledningen och återkommande manifestationer?

– Jag kan inte bortse från det som har hänt, men jag kan inte heller låta det påverka mig i för stor utsträckning. Jag har ett uppdrag att leda temat och jag ska göra mitt bästa för att bygga tillit och stötta verksamheternas chefer och medarbetare i den här situationen.

Hur bygger man tillit?

– Grunden är en god och nära dialog. Jag vill gärna bygga en kultur av öppenhet och dialog. När jag nu besöker ledningsgrupperna inom temat har jag valt att prioritera grupperna inom kvinnohälsa, och jag kommer att fortsätta gå runt i verksamheterna. Det kan vara så att jag är med på morgonmöten eller att jag blir inbjuden till APT-möten. Jag ser att det finns ett behov av att jag är synlig i större utsträckning än vad temachefer vanligen är.

Corinne Pedroletti säger också att det är viktigt att få ordinarie chefer på plats, då flera rekryteringar pågår. Stabilitet och kontinuitet i ledarskapet är nödvändigt, menar hon.

– Vi behöver också hitta glädjen att arbeta tillsammans och energin att fortsätta framåt, parallellt med de utredningar som har tillsatts, säger Corinne Pedroletti.

Du som har ett utifrån-perspektiv på allt som har hänt, ser du att Karolinskas ledning hade kunnat göra något annorlunda i hela den här processen?

– Det är en svår fråga för mig att svara på. Jag kan inte uttala mig om vad som eventuellt kan ha gått fel. Det är alltid så att det går att göra saker på olika sätt, men mer än så kan jag inte säga.

Corinne Pedroletti är inte helt ovan vid att det stormar. Senast kommer hon från tjänsten som verksamhetschef för kvinnosjukvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, och även där har det varit turbulent på sistone. Läkartidningen har nyligen rapporterat om den pågående arbetsmiljökrisen på Sahlgrenska universitetssjukhusets IVF-mottagning, med bland annat kritik mot föreslagna nedskärningar och många chefsbyten. Corinne Pedroletti säger att det är »komplexa frågor«, men vill helst överlåta åt nuvarande chefer att uttala sig om situationen där.

– Men vi har gjort stora arbeten som syftar till en god arbetsmiljö och en välfungerande kultur och vi har kommit långt inom stora delar av kvinnosjukvården. Inom reproduktionsmedicin har vi pågående arbeten som andra fortsätter att leda och stödja.

Vad blir ledorden för ditt ledarskap här på Karolinska?

– Det är viktigt att lägga en del arbete på arbetsmiljöfrågorna, därför att det är grunden för allt vårt arbete framåt. Har vi medarbetare och chefer som mår bra, så har vi också goda förutsättningar för att bedriva en verksamhet med hög och jämn kvalitet.

Läs också:
Karin Pettersson: »Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«
Experter om fallet Karin Pettersson: »Detta avgör i rättslig prövning«