RS-virus, som kan orsaka allvarlig sjukdom för de allra yngsta och äldsta, sprider varje år smittsamma luftvägsinfektioner.

Nu har Läkemedelsverket tagit fram nya behandlingsrekommendationer.

Under 2022 och 2023 har flera läkemedel godkänts för att förhindra allvarlig RSV-sjukdom, enligt Läkemedelsverket. Det gäller dels vaccin till gravida och äldre, dels en långverkande monoklonal antikropp som kan ges till spädbarn: nirsevimab.

Spädbarn upp till ett år som behandlas med dessa monoklonala antikroppar minskar risken att drabbas av allvarlig RSV-sjukdom.

Det långverkande läkemedlet nirsevimab rekommenderas framför det mer kortverkande palivizumab.

– Nirsevimab behöver bara ges en gång per säsong och har indikation för att behandla fler barn, säger Anna Jonsson, som projektlett behandlingsrekommendationen.

Om tillgången på nirsevimab är begränsad ska barn med störst risk för allvarlig RSV‍-‍sjukdom prioriteras för behandling med nirsevimab eller palivizumab. Störst risk löper underburna barn och barn med medicinska riskfaktorer, enligt Läkemedelsverket.

Hur är tillgången till nirsevimab?

– Det är ett läkemedel som nyligen blivit godkänt och det är regionerna som ansvarar för implementeringen av det. Den frågan styr inte Läkemedelsverket över, säger Anna Jonsson.

Läkemedelsverket publicerade behandlingsrekommendationer för RS-virus även i höstas.

– Men de gällde bara för den säsongen, det här är tänkt att gälla framöver.

Enligt Läkemedelsverket bör också gravida och sköra äldre vaccineras, men vilka som ska rekommenderas ingår inte i myndighetens behandlingsrekommendation. Det är Folkhälsomyndighetens ansvar.

Läs även:
Ny rekommendation för att förebygga allvarlig RS hos barn
RS, influensa och omikron hos barn åren 2021–2022