Region Västmanland skriver till personalen på sitt intranät att akuten i Köping kommer att vara stängd nattetid från och med i mitten av juni och fram till i början av augusti.

”En åtgärd som nu beslutats är att på grund av rådande personalbrist, så kommer akutmottagningen i Köping vara stängd nattetid under vecka 25–32”, står det i en kort nulägesbeskrivning författad av biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Ekström.

– Det formella beslutet kommer att fattas efter kommande veckas riskanalys, men vi ser inte att vi har några andra möjligheter i dagsläget om inte något dramatiskt skulle inträffa vad gäller bemanningssituationen under de kommande dagarna, utvecklar Jonas Ekström i ett e-postsvar till Läkartidningen.

Vart ska patienter som normalt hamnar i Köping skickas?

– Under den tid som akutmottagningen i Köping är stängd kommer patienterna att omhändertas på akutmottagningen i Västerås. Vi arbetar just nu för att se hur påverkan för invånarna ska bli så liten som möjligt, säger biträdande hälso- och sjukvårdsdirektören.

Av meddelandet framgår att bemanningen försvåras av att tillgången på hyrpersonal är betydligt lägre än tidigare, och att Jonas Ekström betonar vikten av att samarbeta över klinikgränserna under de utmanande sommarmånaderna.

Som blev känt i februari 2024 kommer akutmottagningen i Köping att avvecklas permanent, så när som en närakut som ska hålla öppet alla dagar och kvällar i veckan. Av sommarlägesrapporten framgår att det ännu inte finns någon färdig tidplan för avvecklingen.

Läs mer:
Klubbat: Akuten i Köping stänger