Jolene Johansson. Foto: Privat

Hur kom det sig att ni skrev artikeln? 

– Vi blev inspirerade efter att ha behandlat en patient med förvärvad hemofili. Eftersom tillståndet är sällsynt och kan vara svårt att identifiera insåg vi behovet av att dela med oss av våra lärdomar. Vi hoppas kunna öka medvetenheten om förvärvad hemofili och underlätta tidig diagnos och behandling av framtida patienter. 

Var det något som förvånade dig med fallet? 

– Ja, det var oväntat att patienten fick så påtagliga blödningssymtom trots avsaknad av tidigare blödningsana­mnes. Jag blev också förvånad över att man i 50 procent av fallen inte hittar någon bakomliggande orsak.

När ska man misstänka tillståndet? 

– Hos patienter med blödningssymtom där det inte finns någon uppenbar förklaring, som trauma eller behandling med antikoagulantia. Samtidigt är det viktigt att inte heller bortse från diagnosen om en patient behandlas med antikoagulantia och plötsligt får en kliniskt betydande blödning.

Vem vill ni ska läsa artikeln? 

– Vi riktar oss till alla våra kollegor inom akutsjukvård, internmedicin, primärvård och geriatrik som främst kan komma i kontakt med dessa patienter. 

Hur valde du din specialitet? 

– Jag bytte ST från internmedicin till barnmedicin baserat på magkänsla; det bara var något som drog mig till barnvärlden. Jag tycker det är oerhört stimulerande att få arbeta med barn från nyföddhetsperioden fram till vuxen ålder. Att få plocka fram sitt egna barnasinne, anpassa sig till barnets nivå och skapa förtroende genom lek och fantasi gör varje möte med det enskilda barnet speciellt.