I årets avtalsrörelse har Vårdförbundet gått ut hårt och krävt bland annat arbetstidsförkortning för sina medlemmar. Enligt Vårdförbundet är kortare arbetsveckor en ödesfråga som kan rädda vården, då många medlemmar i dagsläget inte orkar jobba heltid. Så ser inte arbetsgivarparten SKR, Sveriges Kommuner och regioner, på saken. Att i ett centralt avtal minska arbetstiden med tusentals arbetstimmar går inte, menar man. En generell arbetstidsförkortning skulle kunna slå fel, och snarare öka arbetsbelastningen för personalen, resonerar SKR. Vårdförbundet har dock inte velat ge med sig och nu är strejken ett faktum.

– Jag är inte förvånad. Lägger man ett strejkvarsel är man inställd på att löpa linan ut. Vi har ju hoppats att parterna skulle hitta en lösning, men det har varit tydligt att man står väldigt långt ifrån varandra, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Runt 2 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker på sju sjukhus i fem regioner (Skåne, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland) berörs i denna första del av strejken. Har man inte kommit överens på en vecka utökas strejken den 11 juni till att omfatta även Region Värmland och Region Västmanland, och runt 1 900 medlemmar där. Eftersom marginalerna inom vården är små redan från början kommer strejken att få konsekvenser för både arbetsmiljön och patienterna, enligt Sofia Rydgren Stale.

– Vi kan vänta oss ytterligare påfrestningar på hälso- och sjukvården, längre väntetider och inställda operationer. För läkarna blir det en ökad arbetsbelastning och många kommer att hamna i situationer där man inte riktigt vet hur man ska agera, säger hon.

Läkarförbundet har stärkt upp medlemsrådgivningen och fortsätter att lägga ut frågor och svar kopplade till konflikten på sin sajt, för att stötta medlemmarna.

Det faktum att strejken bryter ut samtidigt som personal börjar gå på semester är en försvårande faktor i sammanhanget, säger Sofia Rydgren Stale.

– Sommarbemanningen är alltid ett problem, och redan före strejkvarslet var läget svårare i år, eftersom en del regioner har gjort kraftiga besparingar och infört hyrstopp. Strejken är bara en av många utmaningar i vården i sommar, säger Sofia Rydgren Stale.

Senast läkare strejkade var 1993-1994. Då handlade det om husläkarnas anställningsskydd och om läkares jour och beredskap. Vårdförbundet strejkade senast 2008 och dessförinnan 1995-1996.

Läs också:
Vårdförbundet ökar pressen – strejkvarslar i fler regioner
Vårdförbundet varslar om strejk på storsjukhus – SKR kallar in medlare
Blockad i sommar oroar regioner
Sofia Rydgren Stale: »Allvarligt övertramp om regeln missbrukas«
Vårdförbundet hotar med strejk – missnöje med regionernas agerande
Operationer ställs in på flera håll efter Vårdförbundets blockad
Konflikten ställer ansvarsfrågor inom vården på sin spets 
SLF: »Vi ska inte agera på ett sätt som gynnar arbetsgivaren«