Brist på framför allt sjuksköterskor gör situationen inom stroke- och neurologivården på Hallands sjukhus i Halmstad ohållbar. Det skriver en grupp läkare på sjukhusets neurologisektion i ett brev till regionpolitiker och sjukhusledning.
»Vi har under flera år sett en fungerande verksamhet vittra sönder och nu står vi på randen till en total kollaps inom den neurologiska slutenvården på Hallands sjukhus i Halmstad«, skriver läkarna.
Störst är problemen på vårdavdelning 52, där strokedrabbade och sjuka med andra akuta neurologiska tillstånd vårdas. På grund av sköterskebristen är antalet vårdplatser redan i dag begränsade, och prognosen för sommaren är ännu värre. Det säger överläkare Susanne Hejnebo, en av läkarna bakom brevet.
– Problemen har funnits länge. Det som fick oss att skriva brevet var att vi såg hur planen för sommaren såg ut. I nuläget har vi tolv platser, vilket i sig är betydligt färre än vad vi hade för bara några år sedan. Nu kommer det förmodligen att dras ner till sju platser under första delen av sommaren, och under andra halvan ser det ut som att vi kanske inte har en egen vårdavdelning alls.
Detta kan få allvarliga konsekvenser för patienterna, säger Susanne Hejnebo. Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke är inläggning och vård på strokeenhet högsta prioritet. Vård på annan vårdavdelning, vilket riskerar att bli fallet på Hallands sjukhus, är prioriterat som så kallad »icke-göra«.
– Anledningen till att det är så högt prioriterat att vårdas på en strokeenhet är att man vet att det minskar risken för död och allvarlig funktionsnedsättning, säger Susanne Hejnebo.
Orsakerna bakom sköterskebristen är flera. Även på Hallands sjukhus har stopp för inhyrd personal satt stor press på den egna organisationen, men Susanne Hejnebo berättar också att de sett att erfarna sköterskor valt att söka sig till andra delar av sjukhuset med lägre veckoarbetstid och bättre arbetsmiljö.
Därför vill läkarna bakom brevet nu se åtgärder, till exempel ökad lön och kortare arbetstid för sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningen.
– Man säger hela tiden att man försöker rekrytera folk, men våra närmaste chefer har ingenting att locka med. Inget löneutrymme, inte bättre arbetstider. De är bakbundna. Det är klart att man kan jobba på bättre arbetsmiljö på mjuka värden, men vi tror att man också behöver mer. Vi anser att det behövs insatser för att kunna rekrytera nya och kanske även locka tillbaka de rutinerade med neuro- och strokeerfarenhet, säger hon.
I en intervju med SVT Nyheter säger ansvarig områdeschef Ulrika Christensen att hon ser allvarligt på läkarnas larm.
– Den oron som de känner den känner vi ju också för den kompetensutmaningen vi har framåt.
Ulrika Christensen säger till SVT att man från sjukhusledningens sida nu ska jobba för att fylla de pass som saknas inför sommaren.
– Och på längre sikt behöver vi fortsätta jobba med kompetensförsörjningen i olika delar av Hallands sjukhus.