Slutreplik. I sitt svar till oss har Sveriges läkarförbund (SLF) och Svenska läkaresällskapet (SLS) noterat vår åsikt att det nu är dags att gå från ord till handling [1]. Vi uppskattar att vår oro och frustration är delad och att SLF och SLS står upp för den humanitära rätten oavsett konflikt och inte deltar i polariseringen. Men utöver att uppmana oss att skänka pengar till Läkare utan gränser – vad mer görs konkret?
Sedan vårt brev skrevs har de israeliska brotten mot krigets lagar fortsatt obehindrat och ytterligare förvärrats. Allt fler barn svälter, dödas eller blir föräldralösa. Redan i februari beräknade Unicef att 17 000 barn var föräldralösa eller separerade från sina föräldrar [2]. Efter ett nytt israeliskt anfall på al-Shifa-sjukhuset, som nu ligger i ruiner, har man funnit massgravar med hundratals döda: patienter, läkare och sjukvårdsarbetare [3]. Enligt hälsoministeriet i Gaza och Ramallah har 496 läkare och medicinsk personal dödats, 1 500 skadats och 309 gripits av säkerhetsstyrkor [4].
Chefskirurgen Adnan Al-Bursh meddelades död efter fyra månader i israeliskt fängelse. »Dr Adnans fall väcker allvarlig oro för att han dog efter tortyr från israeliska myndigheter«, enligt FN:s rapportör [5].
FN:s internationella domstol (ICJ) utreder möjligt folkmord och beordrar Israel att stoppa sin Rafah-offensiv samt öppna gränsövergången för hjälpsändningar [6]. Israel har nu placerats på FN:s »skamlista«, då de liksom Hamas, Isis, al-Qaida och Ryssland »brutit mot barns rättigheter i väpnade konflikter« [7].
Vi menar att det internationella samfundets lagar måste gälla lika för alla. Sjukhus, sjukvårdare och civilbefolkning måste fredas, och folkmord kan inte tillåtas, oavsett karaktären hos den regim som attackeras och oavsett hur den kommit till makten. Avsteg från detta kan få katastrofala konsekvenser för civilbefolkningen, som hänsynslöst kan dödas på grund av sina ledares politik. Ett sådant paradigmskifte hotar såväl mänskligheten som möjligheten att bedriva sjukvård under kris och krig, och det kräver kraftfulla motreaktioner här och nu.
British Medical Association (BMA), som liksom SLF är medlemmar av världsläkarorganisationen WMA, tillskrev utrikesminister David Cameron redan i januari med slutsatsen att kriget är »ett klart brott mot den internationella humanitära rätten« [8]. WMA har tidigare uppmanat till möjliga sanktioner mot stater som brister i skyddet av sjuk- och hälsovårdspersonal och efterfrågar en oberoende utredning av dessa brott [9].
Vår regering behöver känna av svenska läkares upprördhet. Vi ser att SLF och SLS i sin replik »delar artikelförfattarnas åsikt att omvärlden måste reagera när [sjukvården] attackeras«. Flera föredragshållare på SLS seminarium om attacker mot sjukvården den 2 maj önskade mer aktivism till sjukvårdens försvar [10].
I linje med det förväntar vi oss att SLS och SLF
- kräver av den israeliska ambassadören att Israel följer de internationella lagarna om skydd för civilbefolkning, sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal
- begär att Sveriges regering inför sanktioner mot Israel och omfattande nödhjälp till Gaza
- offentligt uppmanar till insamling till Läkare utan gränser.
Läs mer:
Debatt: Kriget i Gaza kräver handling av SLF och SLS – inte bara ord
Replik: Hälso- och sjukvården måste skyddas i krig och konflikter