Autoreferat. Användning av intravenös vätska i vården av patienter med cancer i livets slutskede är kontroversiell. Praxis varierar mellan olika vårdformer och länder, och det finns bristande evidens vad gäller effekt och biverkningar. Syftet med den refererade studien var att undersöka om andfåddhet, rosslighet eller förvirring korrelerar med given intravenös vätska i livets slutskede, justerat för kön, ålder och dödsplats.

Uppgifter insamlade av Svenska palliativregistret analyserades beträffande användning av intravenös vätska under den sista dagen i livet och förekomsten av tre symtom under den sista veckan i livet: andfåddhet, rossel och förvirring. Vuxna personer som avled av cancer under 2011–2021 på sjukhus, särskilda boenden och inom specialiserad palliativ vård inkluderades. Korrelation mellan intravenös vätskebehandling och symtom undersöktes med hjälp av χ2-test och logistisk regression.

Totalt inkluderades 147 488 patienter i studien. Intravenös vätska gavs oftare till yngre personer, till män och på akutsjukhus jämfört med andra vårdinstanser (P < 0,001 i alla tre jämförelserna). Det var vanligast att patienter med hematologiska maligniteter (20 procent) och äggstockscancer (16 procent) fick intravenös vätska, medan de med hjärntumörer (6 procent) fick intravenös vätska i minst utsträckning. Förekomsten av alla tre analyserade symtom under den sista veckan i livet visade signifikant korrelation med given intravenös vätska det sista dygnet i livet (P < 0,001). I en logistisk regressionsmodell justerad för ålder, kön och dödsplats var andfåddhet det enda symtomet som kvarstod med korrelation till behandling med intravenös vätska (oddskvot 1,56; 95 procents konfidensintervall 1,50–1,6).

Det finns ett samband mellan intravenös vätskebehandling och ökad andfåddhet hos patienter med cancer i livets slutskede. Användning av intravenös vätska i livets slut är vanligare hos män, yngre patienter och patienter med hematologiska maligniteter och äggstockscancer och är mest utbredd på akutsjukhus. Resultaten stöder att intravenös vätska bör undvikas hos patienter med cancer i livets slut på grund av risk för andnöd.