Händelsen inträffade i februari 2023. Kvinnan hade då lidit av oklara buksmärtor i flera dagar. Hon försökte först få tid hos primärvården, men sökte sig senare till akuten. Efter bedömning av en sjuksköterska hänvisades hon tillbaka till vårdcentralen.

Nästa dag återkom kvinnan till akuten med en remiss från sin vårdcentral. Hon led fortfarande av buksmärtor och visade tydliga tecken på en infektion. På akuten gjordes en prioritering utifrån symtomens angelägenhetsgrad samt bedömningar av läkare och en röntgenundersökning. Kvinnan ordinerades därefter en läkemedelsbehandling. Detta fördröjdes dock i flera led och dokumentationen var bristfällig, enligt anmälan.

Samma dag skickades kvinnan med ambulans till ett större sjukhus. Hon avled på sjukhusets intensivvårdsavdelningen på grund av sepsis.

Region Skåne lex Maria-anmäler händelsen på grund av allvarlig vårdskada med dödlig utgång. De konstaterar att händelsen visar på brister i flera avseenden vad gäller undersökning, övervakning, dokumentation och rutiner i verksamheten.

»Det här är en mycket tragisk händelse där man i efterhand kan se att fördröjningen av bedömningen av buksmärtorna kan ha påverkat förloppet. Jag beklagar verkligen det inträffade«, kommenterar en chefläkare på sjukhuset fallet på regionens webbplats.

Verksamheten har nu utarbetat en handlingsplan där ett flertal åtgärder håller på att genomföras, till exempel vad gäller läkarbedömning vid oklara buksmärtor, bättre kommunikation med röntgenavdelningen och prioriteringsordning vid akuta undersökningar, skriver regionen vidare, på sin webbplats.