Mer än 90 procent av alla kvinnor kände sig trygga med vården både före och efter förlossning enligt rapporten, som bygger på resultat från Graviditetsenkäten, Graviditetsregistret och utvalda kvalitetsregister samt datakällor. Samma andel skulle rekommendera sin mödrahälsovård och förlossningsklinik till någon annan.
Andelen nyblivna mödrar som kände sig delaktiga i planeringen och beslut efter förlossningen var dock betydligt lägre – 63 procent, konstateras det i rapporten. Detta trots att det är fler som går på eftervårdsbesök och som vet vart de ska vända sig med fysiska och psykiska besvär efter förlossningen och som känner att de får tillräckligt amningsstöd.
Det finns dock regionala skillnader – andelen kvinnor som har varit på eftervårdsbesök varierade från 82 till 97 procent i de olika regionerna. Andelen som upplevde att de fått tillräckligt med information efter förlossningen varierade mellan 61 och 75 procent.
Rapporten visar också att allvarliga bristningar är vanligare bland förstföderskor och att risken för sådana är högre vid instrumentella förlossningar. Vid icke instrumentella förlossningar var allvarliga bristningar vanligare bland kvinnor med utomeuropeisk härkomst.
Trots detta går det enligt rapporten inte att se »några systematiska skillnader som indikerar att en viss grupp är mer nöjd än en annan«. »Kvinnor har i de flesta avseenden en positiv upplevelse av mödrahälsovården och förlossningsvården, oavsett födelseland och utbildningsnivå,« står det i en sammanfattning.
Läs mer:
Ivos kritik i retur – slutsatser om förlossningsvården väcker frågor
Enkät: Oklar ansvarsfördelning vid akuta förlossningssituationer
Nya nationella riktlinjer för stöd för förlossningsvården
Debatt: Rekommendation för gravida från Subsahara behöver nyanseras
Finansierade hemförlossningar klubbade i Uppsala – läkare rasar