Sedan 2021 har nio patienter med grön starr drabbats av synskador då de har fått vänta för länge på behandling, skriver Region Västernorrland i en lex Maria-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Orsaken till de fördröjda insatserna uppges vara brist på ögonspecialister sedan fler år tillbaka, vilket har gjort att patienter inte har kallats när det var inplanerat.

I ett av fallen beskrivs hur en patient som skulle ha kallats efter sex veckor i stället fick vänta sex månader på ny kontroll. Då hade patienten kraftigt förhöjt ögontryck och hade blivit helt blind på ena ögat. En annan patient som bedömdes ha bilateralt glaukom planerades in på ett återbesök efter tre månader. Återbesöket dröjde dock sex månader. När patienten till slut kallades hade hen bara kvar central synfältsrest i båda ögonen och fick därför körförbud utfärdat.

En tredje patient, som sedan tidigare var blind på höger öga på grund av glaukom, var uppsatt på väntelista för operation av vänster öga. Operationen avbokades dock och kunde utföras först två månader senare. Då hade den kvarvarande synen på ögat försämrats betydligt. Själv berättar patienten att hen, då operationen egentligen skulle ha utförts, kunde läsa tidningen, se på tv och klara sig själv, vilket numera är omöjligt.

För att något liknande inte ska upprepas ska Region Västernorrland fortsätta arbeta med rekrytering av ögonspecialister, enligt lex Maria-anmälan. Externa aktörer har också upphandlats för kataraktkirurgi, distansbedömningar och olika typer av mottagningsbesök. Dessutom har regionen ändrat på sina rutiner för prioritering av glaukompatienter, för att bättre kunna identifiera de som behöver snabba åtgärder.