Förhandlingarna mellan läkarföreningen och Karolinska universitetssjukhuset har pågått i månader, men avslutades i förra veckan i oenighet. Medan Läkarförbundet hävdar att det inte har funnits några skäl till att vare sig stänga av eller avskeda Karin Pettersson, har Karolinska universitetssjukhuset haft en annan syn på saken. I en uppmärksammad advokatutredning i våras slogs det fast att Karin Pettersson agerat grovt illojalt mot sin arbetsgivare, bland annat genom att inte ha anmält alla bisysslor korrekt och använt sjukhusets e-post för privata sammanhang. Karin Pettersson har dock fått starkt stöd från kollegor och så sent som i veckan arrangerades den senaste demonstrationen för att ge henne tjänsten tillbaka. Karin Pettersson själv har också hela tiden haft siktet inställt på att återvända till Karolinska universitetssjukhuset. Nu har hon tänkt om.

– Jag hade lagt upp en strategi för mig själv och bestämt att jag inte skulle säga ja till fasta anställningar innan de lokala förhandlingarna var över. Jag närde hela tiden ett hopp om att Karolinska skulle backa. Men det har de inte gjort, säger Karin Pettersson.

Först hoppade hon på ett sommarjobb på BB Stockholm. Nu är det också bestämt att hon till hösten kliver på en fast tjänst på halvtid som förlossningsöverläkare där, vilket DN var först med att rapportera. Dessutom har hon tackat ja till en timanställning som förlossningsöverläkare på S:t Görans sjukhus. Region Stockholm har som princip att man inte får ta anställning inom en verksamhet där regionen är majoritetsägare under pågående tvist med en annan regiondriven verksamhet, säger Karin Pettersson. Då återstod bara BB Stockholm och S:t Göran. Hon är dock noggrann med att understryka att det inte rör sig om något andrahandsval för hennes del.

– Det här är de två verksamheterna i Stockholm som jag är tillåten att jobba på och jag är jätteglad att båda har erbjudit mig jobb. De har varit otroligt generösa mot mig och låtit mig välja när jag har velat kliva på, säger hon.

Härnäst väntar också vidare förhandlingar på nästa nivå, mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, är besviken över utfallet hittills.

– Jag tycker att det är sorgligt att man inte har kommit i mål här. Vi har en medlem som har hamnat i kläm och jag hade verkligen önskat att man hade kunnat lösa det här på ett annat sätt. Jag förstår inte varför det har varit så hårdnackat motstånd från andra sidan, säger han.

Enligt Johan Styrud har också förhandlingarna skett med advokater som »inte verkar ha haft något mandat alls«. Johan Styrud har en känsla av att alla kort inte har kommit upp på bordet.

– Det finns säkert något i det här som vi andra inte vet. Kanske har man bestämt sig för att man vill ha bort henne, kosta vad det kosta vill, säger han.

Läs också:
Karin Pettersson: »Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«
Experter om fallet: Detta avgör i rättslig prövning
Rapport varnade för bestraffningar: »Karolinska struntar i resultaten«