Philip Syren, Slöseriombudsman. Foto: Skattebetalarnas förening

– Region Skåne har ett stort underskott i budgeten. Det talas om att göra personalnedskärningar. Då är det klart att det blir upprörande när så här mycket pengar läggs på ett träd, säger Philip Syrén, med titeln Slöseriombudsmannen, som är en funktion på Skattebetalarnas förening.

– Naturligtvis finns det en poäng med konstnärlig utsmyckning, att i synnerhet sjukhusmiljöer inte ser ut som i DDR, men att lägga nästan 8 miljoner kronor på ett litet träd, samtidigt som sjukhusköerna i Region Skåne ringlar långa, det sticker i ögonen, fortsätter han.

Konstverket är en unik granplanta i en glascylinder som står placerad i det nya sjukhusområdet i Malmö. Plantan är en klon av världens äldsta nu levande träd, 9 550 år gammalt, som växer på Fulufjället i Dalarna.

Konstverket Granens tid i Malmös nya sjukhusområdet.
Konstverket »Granens tid« är placerat i en passage mellan vårdbyggnaderna i sjukhusområdet i Malmö Konstverket finns på botten i cylindern. Foto: Helene Toresdotter

»Besökare och medarbetare på sjukhuset kan följa trädets livscykel samtidigt som den livsupphållande tekniken synliggörs. Det är ett verk som bjuder in till funderingar om tid«. Så beskrivs konstverket »Granens tid«  av konstnärsduon Goldin+Senneby på Region Skånes webbplats.

– Växthuset blir som en kuvös där granen växer och blir omhändertagen, säger Nilsmagnus Sköld, projektledare för konsten i det nya sjukhusområdet i Malmö.

Sjukhusbygget ska vara färdigt nästa höst. »Granens tid« är ett av flera konstverk i sjukhusområdet. 

Nilsmagnus Sköld, projektledare för konsten i det nya sjukhusområdet i Malmö. Foto: Elak kanin

– Det här var det första verket vi tog beslut om i det här projektet.

Nilsmagnus Sköld vill inte uttala sig om prislappen för »Granens tid« är för hög eller inte.

– Vi har ju fått tilldelat oss en projektbudget enligt ett beslut av regionfullmäktige, säger han och fortsätter:

– Region Skåne har ett regionalt uppdrag kring konst och kultur. Det är också allmänt vedertaget sedan 1960-talet att kultur i vården behövs för att förbättra så väl arbets- som vårdmiljön.

Redan 2017 beslutade regionfullmäktige att Region Skåne ska avsätta 92 miljoner kronor, 0,75 procent  av den totala budgeten för sjukhusbygget i Malmö, på konstnärlig gestaltning.

Som jämförelse kan nämnas att 118 miljoner kronor, en procent av den totala budgeten, avsattes på konst vid bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

– Jag tänker att vi måste vara ödmjuka inför att regionen har väldigt ont om pengar nu. Men det är viktigt att skilja på vårdbudgeten, som finns för att klara driften av vården, och investeringsmedlen för nya vårdbyggnader. Det är två olika budgetar, säger Nilsmagnus Sköld.

Läs mer:
Underskottet större än väntat i Region Skåne – nära fem miljarder kronor