Problemet uppdagades när en kirurg kontaktat röntgenkliniken sedan en patient inte fått tid bokad trots skickad remiss. Röntgenkliniken hittade ingen remiss och vände sig till journalsystemets support. De upptäckte ett tekniskt fel, en överbelastning, i plattformen som kopplar ihop journalsystemet med röntgenmottagningens system. Det skriver tidningen Sjukhusläkaren.

Det tekniska felet fanns redan när plattformen skapades 2015. Under flera år ska runt 350 röntgenremisser ha fastnat i systemet osända. Det framgår av anmälan till Läkemedelsverket.

En utredning visar dock att ingen patient ska ha kommit till skada på grund av de försvunna remisserna. Patienterna har med viss fördröjning fått göra sina röntgenundersökningar, sedan läkare skickat en ny remiss.

Händelsen lex Maria-anmäls till Ivo eftersom det funnits risk för allvarlig vårdskada. En anmälan om tillbud i medicintekniska produkter har också skickats till Läkemedelsverket. Regionen har även vidtagit åtgärder för att  säkerställa struktur och rutiner för manuell hantering och att systemen larmar när det blir stopp i leveranserna framöver.