Det är i svaret på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Sanna Backeskog (S), först uppmärksammad av Dagens Medicin, som sjukvårdsministern lägger ut texten om hur hon ser på tillgången på allmänläkare på kort och lång sikt.
Den socialdemokratiska riksdagsledamoten undrar vad regeringen gör med anledning av att »tusentals specialister i allmänmedicin saknas«, och att få regioner har en plan för hur de ska lösa läkarbristen inom primärvården. Det handlar även om att många läkare förväntas gå i pension fram till år 2035, poängterar hon.
Acko Ankarberg Johansson (KD) hänvisar i sitt svar dels till hälso- och sjukvårdslagen som säger att regionerna har ansvaret för att säkra den framtida kompetensförsörjningen av specialistläkare, dels till Socialstyrelsens nationella riktvärde för fast läkarkontakt i primärvården som säger att det bör vara 1 100 invånare i snitt per färdig specialistläkare, och 550 per ST-läkare.
Hon svarar att detta riktvärde »bör utgöra en utgångspunkt i regionernas arbete med att dimensionera antalet specialister i relation till antalet invånare i länet och antalet planerade specialiseringstjänstgöringar (ST-tjänster) i allmänmedicin eller planering inför pensionsavgångar«.
Acko Ankarberg Johansson framför också att staten genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och regioner inför 2024 tillskjutit cirka 10 miljarder kronor till regionerna, bland annat inom ramen för det så kallade sektorsbidraget, och att dessa pengar kan användas till kompetensförsörjning inom primärvården. Ministern nämner även att Socialstyrelsen nyligen fått 223 miljoner att fördela för »att stimulera till en utökning av antalet allmäntjänstgöringstjänster«.
Läs mer:
10 budgetmiljarder blir tillgängliga