Bolaget NAE Group Sweden förbjuds även att sälja andra produkter som innehåller läkemedelssubstanserna sildenafil, tadalafil eller vardenafil.

Bakgrunden till beslutet är att Läkemedelsverket köpte och analyserade tio turkosa kapslar som såldes under varumärket Power Hours i en butik i Ullared utanför Falkenberg. I sina analyser upptäckte man att produkten innehöll sildenafil, ett läkemedel mot erektionsproblem som bland annat säljs under namnet Viagra, och detta utan att det framgått av innehållsdeklarationen. Produkten är alltså ett läkemedel som måste godkännas och registreras, vilket inte hade gjorts, konstaterar myndigheten.

Myndigheten kräver också att bolaget berättar vem man har köpt kapslarna av. Om inte kraven hörsammas riskerar bolaget ett löpande vite på totalt 200 000 kronor i månaden. Enligt bolagets egen marknadsföring är potensmedlet en av deras mest populära produkter och det säljs via dotterbolagets webbplats och i deras butiker i Ullared och i Göteborg.

Av beslutet från den 8 juli framgår att bolaget har fått flera möjligheter att yttra sig i ärendet, men att det inte har gjort det. Läkartidningen har sökt företaget för en kommentar.