Läkaren i fråga Ivo-anmäldes både av ett apotek och av privatpersoner.

Apoteket i norra Sverige Ivo-anmälde läkaren då hen upprepade gånger gjorde beställningar på tre olika narkotiska preparat – vilket totalt omfattade 3 800 tabletter. Läkaren gjorde i regel tre receptförnyelser per månad, enligt apoteket.

Utöver detta fick Ivo även ett anonymt tips om att läkaren hade skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en person som var drogberoende och dömd för narkotikabrott.

Ytterligare ett anonymt tips – som inkom senare samma dag – påstod bland annat att bevis om detta skulle finnas i ett förundersökningsprotokoll hos polisen.

Ett yttrande till Ivo gör gällande att läkarens syfte med att skriva ut de narkotiska preparaten handlade om att dessa skulle utgöra underlag i en rättsprocess.

Enligt ett annat yttrande förskrev hen narkotiska läkemedel till en anhörig, en person med skyddad identitet som levde under hot. På grund av den pressade situationen kunde personen, som även hade diverse psykiatriska diagnoser, inte ha en fast vårdkontakt. Läkaren ska ha haft som avsikt att hjälpa personen att kunna visa upp aktuella recept i samband med en rättsprocess. Syftet var aldrig att uttag av medicinerna skulle göras utan att det endast handlade om att hjälpa den anhöriga i rättsprocessen.

Ivo har anmält läkaren till åtal och bedömer läkaren som »skäligen misstänkt att för att i sin yrkesutövning ha begått brottet osant intygande genom att för skens skull ha upprättat en urkund rörande rättshandling, vilket innebar fara i bevishänseende«.