Som Läkartidningen tidigare rapporterat om valde merparten av specialistsjuksköterskorna på barnoperationen i Lund i början av sommaren att säga upp sina anställningar. Uppsägningarna var en protest mot arbetssituationen på avdelningen, med vad som beskrevs som för hög arbetsbelastning, omfattande nattberedskap och utebliven löneutveckling. I samband med uppsägningarna gick 186 läkare ut i ett öppet brev till de ansvariga för Skånes universitetssjukhus där man stöttade sjuksköterskorna och varnade för att konsekvenserna av situationen på avdelningen riskerar att bli mycket allvarliga.

»De medicinska, akademiska och ekonomiska konsekvenserna av en nedmonterad barnoperationsavdelning är förödande. Högspecialiserad verksamhet som tagit decennier att bygga upp kommer med stor sannolikhet att tvingas bort från regionen efter sommaren. Vi behöver en fungerande barnoperationsavdelning för att kunna fullgöra vårt arbete, och vi stöttar våra sjuksköterskekollegor i deras behov av arbetsvillkor som är långsiktigt hållbara« skrev läkarna bland annat.

Nu har samtliga specialistsjuksköterskor dragit tillbaka sina uppsägningar. Detta efter löften om bland annat minskad arbetsbelastning och annan schemaläggning, som ska utformas i samarbete med berörd personal.

– Jag är naturligtvis oerhört glad över att sjuksköterskorna valt att stanna kvar och arbeta vidare med oss för att utveckla verksamheten. Det är nu det viktiga arbetet börjar med att se till att vi fortsätter att avlasta barnoperationsavdelningen, att vi skapar en god arbetsmiljö och en robust verksamhet så att vi kan fortsätta ge världsledande vård till svårt sjuka barn, säger Pia Malmkvist, tillförordnad verksamhetschef för verksamhetsområde barnkirurgi och neonatalvård vid Skånes universitetssjukhus, i ett uttalande.

För att avlasta verksamheten på avdelningen kommer vissa kirurgiska och ortopediska ingrepp att flyttas från Lund till Skånes universitetssjukhus i Malmö.