Under första halvan av 2024 återkallades 3 600 körkort på grund av medicinska skäl. Det är den högsta siffran någonsin för perioden. Jämfört med samma period 2020 är det en ökning med nära 40 procent.

Antalet återkallade körkort på grund av medicinska skäl, inklusive anmälningar från läkare, har ökat under många år. Det är möjligt att den åldrande befolkningen är en del av förklaringen, resonerar myndighetens presschef Mikael Andersson.

– Vi blir allt äldre i Sverige och det är mycket möjligt att det kan vara en bidragande orsak till ökningen. Den stora mängden återkallelser på medicinska grunder sker från 75 år och uppåt, säger han i ett pressmeddelande.

Totalt återkallades 19 566 körkort under det första halvåret i år.

Körkort och läkare

Om en läkare vid undersökning eller genomgång av journalhandlingar bedömer att en patient är olämplig att ha körkort ska läkaren anmäla det till Transportstyrelsen som därefter utreder körkortsinnehavet.
Om myndigheten upptäcker att patienten har en sjukdom, skada eller liknande som gör att patienten inte uppfyller de medicinska kraven för körkort återkallas körkortet utan bestämd spärrtid. Även den som inte har skickat in läkarintyg efter att Transportstyrelsen krävt det får körkortet återkallat utan bestämd spärrtid. Här finns mer information om regler och intyg riktat till till dig som jobbar inom vården.

Källa: Transportstyrelsen