Ett år efter att Läkartidningen skrev om planerna på att göra om ortens vårdcentral till ett närsjukhus talas det nu även om använda en hybridmodell av digitala och fysiska vårdlösningar. Förhoppningen är att modellen ska testas under hösten, skriver Dagens Medicin.

»Vi har under det senaste året arbetat intensivt med en förstudie. Den överlämnades i juni till ledningen för hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen, som ska ta beslut om vi får testa det nya konceptet eller delar av det. Just nu står vi standby och väntar,« säger Kerstin Norrbin, verksamhetschef för nära vård i Åre, Krokom och Strömsund, till tidningen.

Förstudien har utgått från en modell som kallas Hospital at home, och Kerstin Norrbin säger till tidningen att metoden redan används i bland annat Australien. Hon säger också att ekonomiska analyser har visat att virtuell vård kan ge en kostnadsbesparing på 20 procent.

Inspirationen har också kommit från hemmaplan, från den så kallade sjukstugemodellen som redan används i glesbygdsområden, rapporterar Dagens Medicin.

»Den modellen är väl beprövad, och nu vill vi försöka kombinera den på ett smart sätt med vårt koncept. Kort handlar sjukstugemodellen om att ge vård på fysiska närvårdsplatser, vilket skulle kunna genomföras om vården jobbar på annat sätt och med annan teknik. Det skulle ge en mer tillgänglig och anpassningsbar vård för samhället,« säger Kerstin Norrbin till tidningen.

»Genom att använda digitala lösningar kan även avlägsna byar och patienter i sina hem kopplas samman med närsjukhusets och sekundärvårdens resurser på distans, vilket ökar tillgängligheten och kvaliteten på vården,« säger hon och lägger till att konceptet till och med har testats på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Om försöket får klartecken ska de olika lösningarna införas i etapper, skriver Dagens Medicin.

Läs mer:
Hälsocentral har sjukhusplaner
»Vi ska ligga 10–15 år före och nosa«
»Sjukstugemodellen kan nog inspirera vården i högre grad«