Det var i maj i år som hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm vid en oanmäld inspektion upptäckte stora brister på vårdcentralen i Stockholmsområdet, något som Nacka Värmdö Posten var först att rapportera om.

Protokollet från besöket visar på en lång rad mycket allvarliga brister. Till exempel bar personalen smycken och ej godkända arbetskläder, mottagningens hjärtstartare saknade batteri, läkemedel hade passerat utgångsdatum och lokalerna upplevdes som både stökiga och smutsiga.

»Mottagningen ger ett generellt stökigt och smutsigt intryck. Stora delar av golvytorna på mottagningen är belamrade med såväl möbler som kartonger vilket omöjliggör rengöring och moppning av golv. Ytskikt ser fläckiga och orena ut, möbler och andra inventarier är slitna och i material som inte tål ytdesinfektion. Medicintekniska produkter av olika renhetsgrad förvaras tillsammans på flertalet ställen på mottagningen. Genomgående saknas möjlighet till handdesinfektion, återfinns endast vid ett enda tvättställ på hela mottagningen. Alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel saknas i de utrymmen där man behöver smittrena mellan patienter« skrev förvaltningen bland annat om besöket.

I slutet av maj beslutade primärvårdsnämnden att säga upp hela avtalet med vårdföretaget som också bedrivit basal hemsjukvård åt regionen.

– Regionen har informerat alla listade patienter om att mottagningen upphör och hur patienterna ska göra för att lista sig på en ny vårdcentral. Regionen har också gett en intilliggande vårdcentral i uppdrag att bevaka inkommande remisser och provsvar så att patienter som inte listat om sig inte faller mellan stolarna, skriver Bodil Klintberg, chef för enheten allmän medicin på regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning, i ett mejl till Nacka Värmdö Posten.

Läkartidningen har sökt ansvariga på den berörda vårdcentralen.