Studien gjordes i 54 länder i Europa och Centralasien och 44 procent av de svarande var läkare, skriver ECDC i ett pressmeddelande.

Undersökningen visade att 69 procent visade bristande kunskap om hur hiv smittar och hur man kan förebygga smittspridning och att 8 procent skulle undvika fysisk kontakt med en person med hiv. 26 procent angav att de skulle bära dubbla handskar vid kontakt med hivsmittade.

12 procent svarade att de helst inte skulle ge vård till personer som injicerar droger, och 6 procent uppgav att de skulle vara tveksamma till att vårda män som har sex med män, sexarbetare eller transpersoner.

Omkring en femtedel av deltagarna uppgav att de har varit med om att kolleger har visat motvilja till att vårda personer med hiv. Ungefär en lika stor andel uppgav att de har sett att patienter med hiv har fått sämre vård. Närmare en tredjedel hade kolleger som fällt nedsättande kommentarer om hivsmittade.

Studien visar att det finns ett stort behov för utbildningsinsatser och riktlinjer för att förbättra kunskapen om hiv bland vårdpersonal och för att personer med hiv inte ska bli stigmatiserade när de söker vård, säger ECDC:s hivexpert Teymur Noor.

– Att ta itu med dessa frågor är avgörande för att nå det globala målet att få ett slut på aidsepidemin till 2030, säger han i pressmeddelandet.

Undersökningen, som besvarades av drygt 18 400 anställda inom hälsovården, visar att okunnighet och fördomar inte är lika utbrett bland läkare som bland annan vårdpersonal. Detsamma gällde andra vårdanställda som ofta kommer i kontakt med patienter som har hiv. Okunnighet och fördomar var minst förekommande i Västeuropa och vanligast i Centralasien.