Läkaren Jakob Swanberg på plats i OS-byn.
Läkaren Jakob Swanberg på plats i OS-byn i Saint-Denis. Foto: Privat

Den 53-årige Östersundsbon Jakob Swanberg har varit på plats i några dagar i OS-byn i Saint-Denis, norr om centrala Paris. Här, i helt nybyggda lägenheter, ska majoriteten av den svenska OS-truppen bo. Några av de aktiva i handbolls-, pingis- och ridsportlandslagen har redan börjat anlända.

– Det här känns riktigt kul, efter två OS med hårda pandemirestriktioner i Tokyo och Peking, säger han.

Jakob Swanberg ingår i den Svenska Olympiska Kommitténs, SOK:s, hälsoteam. De har börjat sätta upp en klinik med mediciner, fysioterapeutisk utrustning och britsar för att kunna hantera det vardagliga arbetet. I OS-byn finns också en polyklinik, en öppenvårdsmottagning med specialistläkare som har tillgång till både magnetröntgen och ultraljud och kan hjälpa till med mer avancerad vård. 

– Det är som ett eget litet medicinskt samhälle här, säger han.

Teamet har förberett sig väl inför uppdraget. De har bland annat haft nätverksträffar med hälsoteam från andra länder för att hålla sig uppdaterade om de senaste vetenskapliga rönen.

– Alla länder har ungefär samma utmaningar. Vi som arbetar med det medicinska delar gärna med oss av våra kunskaper. Vi ser idrottarna som patienter och hjälper varandra, även över nationsgränserna, så att det ska bli så bra som möjligt för alla aktiva.

Årets OS är Jakob Swanbergs femte som läkare. Han vet att det brukar bli långa arbetsdagar

– Jag kommer att varva tiden mellan att vara på plats i kliniken i OS-byn och vara på plats vid tävlingarna. Men vi har jour, är i tjänst dygnet runt och stänger aldrig av telefonen.

Till att börja med kommer han att ha fokus på friidrottstävlingarna som avgörs ett stenkast bort, på Stade de France, samt på boxningen, som avgörs på Stade Roland-Garros och Arena Paris Nord som ligger lite längre bort. 

Att Jakob Swanberg arbetar som OS-läkare är ingen slump. 

– Jag har en idrottsbakgrund och har alltid varit intresserad av idrottsmedicin.

Under sin AT-tjänstgöring i Åre blev han tillfrågad om att ta hand om puckelpistlandslaget. Sedan ville även skicross- och snowboardlandslagen ha hjälp. Han fick följa med dem som landslagsläkare under vinter-OS i Sotji 2014. Där kom han med i SOK:s hälsoteam. Sedan dess har han arbetat under både vinter- och sommar-OS.

– Det har varit kul. Ett väldigt annorlunda sätt att jobba på jämfört med vanlig vård inom regionen.

Normalt arbetar han som ryggkirurg på ortopedkliniken på Östersunds sjukhus som tillhör Region Jämtland Härjedalen. 

– Den största skillnaden här är att vi inom SOK kan lägga mycket mer resurser på varje individ. Vi kan följa upp varje åtgärd på ett sätt som inte är möjligt inom den offentliga vården. Vi har också patienter som har en extra drivkraft för att bli friska och nå sin optimala prestationsförmåga. Det är helt andra utmaningar. Vissa patienter behöver vi snarare bromsa än motivera för att göra rehab-eller uppbyggnadsträning. 

Vad tar du med dig för erfarenheter från OS till ditt vanliga jobb?

– Det blir många patientmöten, mycket klinisk undersökning och diagnostik som måste baseras på bara det, om du inte har tillgång till andra hjälpmedel. Det är en väldigt bra klinisk färdighetsträning. Då måste du våga lita på din kliniska bedömning.

Läs även:
Springer 17 mil i veckan inför OS – och siktar på bäst av 15 i maraton

Om OS i Paris 2024

OS i Paris invigs fredagen den 26 juli och pågår till och med söndagen den 11 augusti. Det är tredje gången Paris arrangerar sommar-OS. Första gången var 1900. Senast var 1924. 

Under OS kommer 10 500 aktiva från 206 länder att tävla om 329 guldmedaljer. 

Den svenska OS-truppen består av 128 aktiva, 117 tävlande och 11 reserver. I OS-truppen ingår också 169 ledare. 26 av dessa är medicinsk personal.

Källa: SOK