I början av juli berättade Karin Pettersson, den högprofilerade förlossningsläkaren som i våras avskedades från Karolinska universitetssjukhuset för grov illojalitet, för Läkartidningen att hon tackat ja till erbjudna tjänster hos andra arbetsgivare.

Att Karin Pettersson skulle få tillbaka sin tjänst på Karolinska universitetssjukhuset har varit det främsta kravet för de återkommande manifestationer som hållits sedan avskedandet blev känt.

I går, onsdag, samlades anställda återigen för att visa sitt missnöje mot ledningen. Målet nu är att få till förändring och kanske en ursäkt, säger Clara Brandkvist, biträdande överläkare på förlossningen i Solna, till Läkartidningen.

– Det är fortfarande så att vi anser att sjukhusledningen gjort fel i att avskeda henne. Vi vill se att de ändrar sitt beteende, hon är inte den enda som drabbats. En ursäkt skulle kunna visa att man förstår att man har gjort fel. Än så länge är det inget som visar att man insett det.

Clara Brandkvist säger att manifestationerna kommer att fortsätta så länge det finns ork och vilja kvar.

– Vi vet inte riktigt hur länge vi kommer att fortsätta, det beror på hur länge vi orkar, säger hon.

Clara Brandkvist säger också att flera specialistläkare, inklusive hon själv, nu valt att lämna sina tjänster på Karolinska universitetssjukhuset på grund av situationen.

– Det är helt och hållet kopplat till det.

Karin Pettersson avskedades i mars efter anklagelser om att hon bland annat inte anmält alla bisysslor korrekt samt använt sin jobbmejl i privata sammanhang. Förhandlingar mellan arbetsgivaren och läkarföreningen avslutades i oenighet.

Läs mer:
Karin Pettersson får nya jobb – går till BB Stockholm och S:t Göran
»Jag var naiv och trodde att det skulle sluta med en tillsägelse«
Förundersökning inledd – men ingen misstänkt i fallet Karin Pettersson

Ledningen granskas externt efter avskedandet på Karolinska

141 läkare och barnmorskor kräver temachefen Per Mattssons avgång
Stiernstedt utlovar extern granskning av regler om bisysslor efter protester
Facket redo för juridisk kamp för att ge sparkade chefen jobbet tillbaka
Förlossningschef sparkad för grov illojalitet – protester bland personal