Situationen för hälso- och sjukvården i Gaza är ansträngd, och Läkare utan gränser beskrev den nyligen som katastrofal beroende på utslagna sjukhus och en anstormning av patienter. Under flera månader har det därför pågått en diskussion inom EU om hur unionen och dess medlemsstater kan bidra till att de svårast sjuka kan få vård. Ett resultat är att man nu påbörjat medicinska evakueringar i mindre skala.

Onsdagen den 24 juli skedde nämligen den första EU-koordinerade medicinska evakueringen av palestinska patienter. 16 palestinska barn och deras anhöriga transporterades då från Egypten till Spanien, skriver EU-kommissionen. Bakom evakueringen står EU:s koordinationscenter för kriser och katastrof, ERCC, i samarbete med bland andra Världshälsoorganisationen, WHO, och de deltagande länders myndigheter.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides har länge jobbat för medicinska evakueringar i EU:s regi. Hon är dock inte nöjd utan menar att arbetet måste utökas.

»När den pågående hälso- och humanitära tragedin i Gaza förvärras lämnas sårbara patienter utan den livräddande behandling och vård de behöver. Vi måste fördubbla våra ansträngningar för att säkerställa säkra medicinska evakueringar för personer i akut behov, särskilt barn«, säger hon i en presskommentar.

Hittills har Spanien, Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Rumänien och Slovakien erbjudit sig att hjälpa till med medicinska evakueringar, inklusive behandlingar och transporter till behandlingar, skriver EU-kommissionen.

Sverige har, i alla fall än så länge, valt en annan väg för sitt bistånd. Det framgår av skriftliga svar från sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). På fråga om hur ministern ser på den förfrågan som kommissionär Stella Kyriakides skickade i början av sommaren, där kommissionären efterfrågade ekonomiskt, logistiskt och medicinskt stöd i syfte att evakuera palestinska patienter, svarar hon att Sverige bistår med pengar och materiel.

Brevet i fråga riktades till alla EU:s hälso- och sjukvårdsministrar och det har hittills under sommaren varit oklart hur medlemsstaterna och Sverige har ställt sig.

Ministern svarar via sin pressassistent att hon håller med om att det i många fall är nödvändigt med en evakuering av patienter till sjukhus utanför Gaza där de kan få livräddande behandling, men nämner inte vilken roll Sverige kan spela i detta arbete.

»Sverige stödjer närområdet genom att donera medicinteknisk utrustning och sjukvårdsmateriel via EU:s civilskyddsmekanism. Här har Sverige bidragit med sjukvårdsmateriel och ventilatorer till Egypten«, skriver hälso- och sjukvårdsministern som även framhåller att Sverige ökat sitt humanitära bistånd med cirka 520 miljoner kronor mot för att minska lidandet i Gaza.

För följdfrågor hänvisar hon till myndigheterna MSB och Socialstyrelsen, som i stort sett bekräftar bilden av att Sveriges arbete mycket handlar om att donera utrustning, till exempel respiratorer. Socialstyrelsen tydliggör också att det inte finns något uppdrag om att arbeta med medicinska evakueringar, i likhet med det uppdrag som finns gällande kriget i Ukraina.

I ett annat skriftligt svar från hälso- och sjukvårdsministern utvecklar ministern hur hon ser på eventuella medicinska evakueringar. Brevet är adresserat till sjukvårdsbolaget Aleris som erbjudit sig att ta emot patienter från Gaza.

»Sverige har genom EU:s civilskyddsmekanism stöttat egyptisk sjukvård med donationer av medicinteknisk utrustning såsom respiratorer. Berörda myndigheter har i uppdrag att bidra när det är möjligt. Sverige följer utvecklingen, inkommande förfrågningar och utvärderar kontinuerligt hur det svenska stödet bäst utformas. Detta inkluderar utvärdering av möjligheten att ta emot medicinskt evakuerade patienter även om sådan hantering i dagens läge skulle kräva ytterligare analys«, skriver sjukvårdsminister Acko Ankarbergs Johansson i ett brevsvar till Aleris vd daterat den 19 juli.

EU:s koordinationscenter för kriser och katastrofer, ERCC, arbetar nu tillsammans EU:s medlemsstater, WHO och andra relevanta partners för att underlätta och möjliggöra fler liknande evakueringsaktioner de kommande veckorna.

 

Socialstyrelsens och MSB:s arbete

Socialstyrelsen har inget uppdrag vad gäller medicinska evakueringar från Gaza, vilket myndigheten har avseende evakueringar från Ukraina.
Det uppdrag som berör Gaza är att bedöma möjligheten att donera viss utrustning, medicinteknisk utrustning, sjukvårdsmaterial eller annan utrustning som kan behövas vid utförande av sjukvård, till katastrof- eller krigsdrabbade områden utomlands med anledning av förfrågningar som förmedlas via till exempel EU:s civilskyddsmekanism. Myndigheten bedömer vilken utrustning som är möjlig att donera efter att det nationella behovet har säkerställts. Det är ansvarigt EU-organ (ERCC) som förmedlar förfrågningar om stöd från behövande länder till medlemsstaterna i EU. Nationellt i Sverige är det MSB som tar emot dessa förfrågningar.
MSB har ställt personal till förfogande till för ERCC och WHO. Insatspersonalen i Egypten verkar inom områdena logistik, humanitär koordinering och informationshantering. Sedan krigets start har MSB stöttat olika FN-organ och ERCC som verkar inom ramen för humanitär respons med »cirka 6-7 experter/insatspersonal«.

Källa: Socialstyrelsen och MSB, myndigheten för Samhällsskydd och beredskap