Det var hösten 2022 som kvinnan sökte vård på en regiondriven vårdinrättning i norra Sverige. I samband med besöket träffade hon två läkare, varav den ena frågade om hon hade samiskt ursprung, vilket hon har.
Läkaren noterade detta i patientens journal tillsammans med en anmärkning om att »hon inte söker vård i onödan«. Enligt anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) sade samma läkare till den andra även något om att »de helst inte eller väldigt sällan uppsöker vård«, vilket patienten förstod som ansyftande på samer som grupp.
DO har nu utrett anmälan. I sitt svar skriver regionen att frågan om samisk bakgrund visst kan ha relevans för vården.
Vad gäller det eventuella uttalandet om att samer sällan söker vård skriver regionen att läkaren inte minns exakt vad som sagts, men att det vore olyckligt om läkaren uttryckt sig på sådant vis. Läkaren menar också att det var patienten själv som nämnt att hon inte söker vård i onödan.
DO konstaterar i sitt beslut om att inte driva ärendet vidare att anmälaren uppfattat journalanteckningarna som kränkande, men att det inte kan anses vara diskriminering i diskrimineringslagens mening eftersom patienten inte på något sätt missgynnats i kontakten med vården.
Vad gäller det eventuella uttalandet skriver DO att ord står mot ord, men att »det är angeläget att personal inom hälso- och sjukvården inte uttalar sig på ett sätt som kränker någons värdighet och som har samband med till exempel etnisk tillhörighet«.
(uppdaterad 2024-08-07)