Enligt rapporten minskade de rapporterade fallen av hepatit B med 74 procent i Sverige mellan 2015 och 2023, medan de rapporterade fallen av hepatit C minskade med 53 procent.

Mor-barn smitta av hepatit B-virus är också ovanligt i Sverige och inga barn under 10 år har rapporterats som smittade i Sverige sedan 2020.

Antalet fall av hepatit C har minskat sedan effektiv behandling blivit tillgänglig, och även erbjuds till personer med skadligt bruk eller beroende av droger. Enligt den nationella elimineringsplan för hepatit C som publicerades 2022, bör alla regioner tillsätta samordnare eller samordningsgrupper för arbetet att kunna identifiera och behandla svårnåbara grupper.

Antalet fall av hepatit C har enligt pressmeddelandet minskat sedan effektiv behandling blivit tillgänglig, och även erbjuds till personer som är beroende av droger. Enligt den nationella elimineringsplanen för hepatit C  bör alla regioner även tillsätta samordnare eller samordningsgrupper för att lättare identifiera och behandla svårnåbara grupper.

– Framstegen som gjorts i Sverige sedan 2015 är glädjande, men för att undvika ny- och återsmitta behöver tillgången till sprututbytesverksamhet, testning och behandling bli bättre. Yngre personer som injicerar droger är en mycket viktig grupp att nå för just testning och behandling, säger Jerker Jonsson, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt WHO lever närmare 300 miljoner personer i världen med kronisk hepatit B, medan närmare 60 miljoner lever med kronisk hepatit C. Enligt WHO är det endast drygt 10 procent av personerna som bär på dessa sjukdomar som är diagnosticerade.Tillsammans orsakar sjukdomarna årligen fler än en miljon dödsfall.