Nyligen rapporterade Sveriges radio om en orosanmälan från en tidigare verksamhetschef inom Karolinskas förlossningsvård gällande en rad allvarliga händelser, däribland dödsfall, som inträffat åren 2018-2023. I minst sju av fallen startade inte sjukhuset en egen utredning eller händelseanalys förrän de drabbade patienterna själva vänt sig till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) eller Patientnämnden.
Detta har gjort att starten på utredningarna dröjt mellan ett och fem år efter händelsen. Konsekvensen har bland annat blivit att införandet av förebyggande åtgärder har dröjt och att det inträffat upprepningar av undvikbara allvarliga vårdskador. Drabbade har även fått vänta orimligt lång tid på återkoppling om sina inträffade händelser, skriver orosanmälaren.
Orosanmälan överlämnades till dåvarande ledning i december förra året. Ylva Pernow, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, säger till Sveriges radio att hon har gått igenom fallen som nämns i anmälan och bekräftar att det tagit väldigt lång tid innan allvarliga händelser anmälts till Ivo.
– Så får det ju inte vara. Vi är ju beroende av att alla medarbetare rapporterar avvikelser och att de sedan utreds, och att man vidtar åtgärder så att det inte händer igen.
Corinne Pedroletti, temachef för kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset, säger till Läkartidningen att det pågår ett intensivt arbete för att stärka patientsäkerheten inom verksamheten.
– Det arbetet har pågått sedan minst något år tillbaka, alltså sedan innan den här orosanmälan kom. Jag uppfattar det som att man har arbetat hårt för att få fram ett systematiskt arbete med patientsäkerhet. Det handlar om saker som att ha regelbunden patientsäkerhetsrond, patientsäkerhetsråd och patientsäkerhetsluncher. Men det kan vara något vi ändå måste återkomma till och se om vi behöver stärka upp ytterligare.
Vad behöver göras mer för att säkerställa att allvarliga avvikelser som dessa hanteras på rätt sätt framöver?
– Det är viktigt att vi har tillräcklig kompetens och resurser för att jobba aktivt med våra avvikelser. Jag uppfattar i dialog med chefer och patientsäkerhetssamordnare att vi kan behöva stärka med ytterligare resurser. Vi behöver skyndsamt ha möjlighet att utreda allvarliga avvikelser och komma vidare, allt för att minimera risker för att det inte upprepas. Jag vill också passa på att trycka på vikten av att vi har ordinarie chefer på plats. De sista åren har vi haft en hel del chefsbyten på Karolinska. Vi behöver chefer som har goda möjligheter att utföra sitt arbete, säger Corinne Pedroletti.
Hon berättar att en ny sektionschef för graviditet och förlossning på Karolinska i Huddinge ska tillsättas, och att en ny verksamhetschef för graviditet och förlossning tillträder sin tjänst i mitten av augusti.
– Det är en rutinerad verksamhetschef. Det är viktigt att vi får en rutinerad chef som kan hantera den komplexa situation som vi har.
Nyligen presenterade Ivo en större granskning av förlossningsvården i Sverige där i stort sett alla förlossningsverksamheter kritiseras för brister i sitt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Karolinska universitetssjukhuset var ett av sjukhusen som fick sådan kritik.
Läs mer:
Ivo kritiserar brister på 44 förlossningskliniker i landet
(uppdaterad 2024-08-07)