För 15 år sedan var jag på utbyte i USA. Redan då oroade sig lärare över att de förlorade de »bästa studenterna« till andra utbildningar inom exempelvis ekonomi och juridik. Privatekonomi och arbetsmiljö var saker som de menade avskräckte folk från läkarbanan. Sedan dess har det av och till rapporterats mycket om utbredd utmattning bland amerikanska läkare, vilket knappast lär ha bidragit till yrkets attraktionskraft.
Har samma trend nu nått Sverige? När Universitets- och högskolerådet under sommaren presenterade ny statistik för sökande hösten 2024 var läkarprogrammet fortfarande den mest sökta utbildningen, men man kunde se en fortsatt trend med något färre sökande till läkarutbildningarna. Folk som söker sig till läkarutbildningar utomlands redovisas dock inte. Flera kollegor har kommenterat att de förstår att folk söker andra utbildningar och menar att de i dag skulle avråda folk från läkaryrket. Hur kommer det sig? Beror det på lön, arbetsvillkor eller arbetsmiljö? Är gräset verkligen så mycket grönare på andra sidan?
Läkarutbildningen är en fantastiskt intressant utbildning som ger möjlighet till flera spännande karriärvägar inom såväl offentliga som privata miljöer. Utbildningen öppnar för ett synnerligen meningsfullt arbete. Visst finns det utmaningar att ta tag i, men med kloka framtida kollegor är jag övertygad om att vi kan ta hand om dem.