Varje år tar Giftinformationscentralen emot runt 110 000 frågor från allmänheten och vårdpersonal. Merparten handlar om förgiftningstillstånd orsakade av läkemedel, kemikalier och narkotika, men under sommarmånaderna kommer även en hel del frågor om växter och bär, svamp eller huggorm.

Jenny Bång Arhammar. Foto: Jeanette Hägglund

– Anledningen är så klart uppenbar: det är då som det finns. Sedan kan det variera en del beroende på väder och andra förutsättningar. Förra året var det ett bra svampår till exempel, då kom det mycket frågor kring det. Andra år är det huggormsår, säger Jenny Bång Arhammar, överläkare och verksamhetschef på Giftinformationscentralen.

Hittills i år har sommaren varit ganska genomsnittlig. Under maj, juni och juli mottog centralen runt 1 400 frågor om växter och bär, nästan 600 frågor om huggormsbett och drygt 220 frågor om svamprelaterade förgiftningstillstånd. Vad gäller svamp brukar den största mängden frågor komma något senare, i augusti och september, säger Jenny Bång Arhammar.

Men en sak är värd att uppmärksamma lite extra, säger hon.

– Det är vit flugsvamp. Vi har redan fått in ett antal potentiellt livshotande förgiftningstillstånd, där vit flugsvamp varit involverad. Det där är ju undvikbart, om man bara undviker att äta vit svamp med vita skivor.

Ungefär hälften av frågorna till Giftinformationscentralen kommer från personal inom sjukvården eller SOS Alarm. De senaste åren har den typen av frågor blivit något fler, berättar Jenny Bång Arhammar.

– Vi ser att det är frågorna från sjukvården som ökar.