Det var i början av juli som Arbetsmiljöverket meddelade vitesförläggandet om inte förbättringar sker. Åtgärderna som krävs är minskade krav i arbetet och/eller att resurser tillförs för arbetet, skriver Skaraborgs Allehanda. Anmälan till myndigheten kom i april från två skyddsombud på kirurgavdelningen.

Sjukhuset har dock inte bara på problem på kirurgen. Tidningen rapporterar om överbeläggningar på upp emot 125 procent på flera avdelningar under juli månad, men att det även varit tufft tidigare under året. Målet för en fungerande verksamhet är inte mer än 85 procents beläggning. Chefläkare på sjukhuset, Annette Trenge Jarlshammar, kommenterar situationen i Skaraborgs Allehanda:

– Vi har en ansträngd vårdplatssituation och en beläggningsgrad som mestadels ligger över 100 procent. Det är ungefär som det brukar se ut på somrarna, säger hon till tidningen.

Annette Trenge Jarlshammar uttalar sig i dagsläget inte om vitesföreläggandet utan hänvisar till kirurgavdelningens verksamhetschef – som är på semester.