Varför ville ni skriva en artikel om akut skrotum?
– Mitt första vikariat efter läkarutbildningen var på barnkirurgiakuten på Drottning Silvias barnsjukhus, där akut skrotal smärta är en vanlig sökorsak. Mina lärdomar därifrån tog jag med mig när jag påbörjade min ST i akutsjukvård på Sus Malmö, där vi som akutläkare också handlägger de barnkirurgiska/urologiska patienterna. Vi ville skapa en artikel om detta intressanta och kliniskt utmanande ämne med samlad lättillgänglig information för alla som kan tänkas hantera dessa patienter, och förhoppningsvis ge vägledning mot korrekt diagnos.
Hur vanligt är akut skrotum hos pojkar?
– Enligt litteraturen står akut skrotum för 0,3–0,5 procent av alla pediatriska akutmottagningsbesök.
Vad är svårast vid handläggningen?
– Det svåraste med akut skrotum hos barn är att många olika tillstånd liknar varandra, där en del är ofarliga, medan andra kan leda till förlusten av en testikel. Därför behövs en snabb och noggrann handläggning. Samtidigt kan det vara känsligt för patienten, och man måste ta hänsyn till både barnet och föräldrarna.
Vilka vill du ska läsa artikeln?
– Jag hoppas att så många som möjligt läser artikeln för att bredda sin kunskap och att den kan vara ett stöd för alla som har hand om barn med akut skrotal smärta i sin kliniska praxis.
Hur valde du specialitet?
– Jag valde akutsjukvård för att det är en specialitet med mycket variation och omhändertagande av akuta och livshotande tillstånd. Jag tycker också att det är en perfekt blandning av teori och praktiska färdigheter. Man får helt enkelt lite av allt det bästa inom kirurgi/urologi, pediatrik, internmedicin, ortopedi/trauma, radiologi och mycket mer!