Barnet hade varit inne på en dagoperation för att ta bort delar av halsmandlarna och polyper i näsan. Efter operation blev det treåriga barnet hastigt sämre med feber, kraftiga sväljsvårigheter och ett mycket nedsatt allmäntillstånd, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
Efter att tillståndet inte förbättrats på några dagar fick barnet vård på sjukhus med bland annat intravenös antibiotikabehandling. Ett par dagar efter utskrivning försämrades barnet återigen med bland annat kräkningar och viktnedgång. Anmälaren påpekade också konstant rinnande näsa och en kraftig odör från svalget. 23 dagar efter operationen kräks till slut barnet upp kompressen, och efter det förbättras tillståndet för barnet snabbt.
Nu kritiserar Ivo läkarens handläggning av ärendet och myndigheten anser att »patienten inte har fått en sakkunnig och omsorgsfull vård«. Enligt de dokument som Ivo gått igenom, beslutade läkaren att avsluta operationen, trots att en uppsugningstork saknats vid kontrollräkningen. Här borde en mer utförlig undersökning ha gjorts om varför en kompress saknades.
Ivo konstaterar också att läkaren utelämnat viktig information om den saknade uppsugningstorken i journalen. Det bidrog sannolikt till att ingen misstanke om orsaken till barnets tillstånd väcktes på akuten och vårdavdelningarna. I stället bedömdes patienten ha drabbats av en infektion efter operationen.
Sjukhuset där operationen genomförts, har kommenterat Ivos beslut. Där uppges att läkaren genomfört en undersökning för att finna den saknade operationstorken, men att detta inte hade dokumenterats. Ivo å sin sida konstaterar att detta inte går att styrka, då journalen saknar denna information. Det påverkar därför inte Ivos beslut om kritik.
(uppdaterad 2024-08-12)