Sonia Widén är ny chefredaktör för Moderna läkare. Foto: Privat

Hallå där Sonia Widén, hur kommer det sig att just du tar över chefredaktörskapet på tidningen?

– Jag tog läkarexamen förra sommaren, jag pluggade i Gdansk, och har varit fackligt engagerad i både SLF Student och SLF Student Utland. Sedan januari har jag varit sekreterare för Sylf Stockholm. Initialt var jag lite rädd att söka, men de övertalade mig och så hade jag turen att bli invald.

Har du journalistdrömmar?

– Jag har alltid tyckt om att jobba med media. Jag har hållit på mycket med sociala medier i mitt fackliga arbete. Jag har inte direkt haft en dröm om att bli journalist, det blev mer av en slump – men hittills är det väldigt roligt.

Vad ingår i ditt uppdrag?

– Nu håller jag på att redigera septemberutgåvan, vilket är mitt första nummer som chefredaktör. Det är väldigt lärorikt och spännande. Jag har skrivit tre reportage i det numret, men det beror på att det har varit semestertider. I fortsättningen blir det nog ett per nummer och resten av reportagen skriver de andra skribenterna. Mitt ansvar blir att bolla med dem, hämta in bilder och sen bestämma hur tidningen ska se ut tillsammans med vår layout-ansvarige.

Är det något i tidningen du vill förändra?

– Jag vill göra mer personliga reportage som skildrar fackliga frågor och ena vår medlemskår. Sedan har vi faktiskt beslutat om att inte fortsätta med Finder (där läsarna kunde söka kärleken genom en kontaktannons reds anm.). Vi i styrelsen tycker att det har gjort sitt. I stället ska vi försöka med en ny sak, ett klassiskt inslag i tidningar, och man kommer kunna vinna Sylf-merch. Vi vill inte avslöja vad så det blir en överraskning i nästa nummer.

Vad upplever du att läkare tidigt i karriären vill läsa om?

– Jag har ju varit underläkare på flera ställen i Stockholm och snart påbörjar jag min AT på Södertälje sjukhus i slutet av augusti. Som underläkare finns det en del farhågor, arbetsmiljöproblem, man får inte alltid tillräckligt med stöd och man kan känna sig lite utlämnad. Man förväntas rensa golvet på diverse mottagningar – det är hög arbetsbelastning och lite stöd. Jag tror våra läsare vill se mer av den biten och jag vill inspirera och stötta alla som är nya i yrket att hålla så att de inte blir utbrända och lämnar yrket efter något år. Så mycket om arbetsmiljö blir det nog, säger Sonia Widén.