Åke Östman är vd på Ambulanssjukvården i Storstockholm (AISAB). Foto: Liza Simonsson

För ett år sedan, i augusti 2023, beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen att de preshospitala läkartjänsterna ska övergå i regionägd regi hos regionens leverantör AISAB.

På lördag genomförs den första förändringen. Fram tills dess har vårdbolaget Capio ansvarat för driften av akutläkarbilar och jourläkarbilar i Region Stockholm. När AISAB nu tar över utökas den prehospitala vården.

– Vi kommer att ha fyra dygnet runt-enheter med två akutläkarbilar och två jourläkarbilar dygnet runt.

Tidigare har akutläkarbilarna haft en enhet i drift hela dygnet samt två enheter delar av dygnet. Jourläkarbilarna har varit i drift mellan klockan 17:00 och 08:00 på vardagar samt dygnet runt helger och röda dagar.

– Fyra dygnet runt-bilar, utspridda i Stockholm, blir ett lyft, säger Åke Östman.

Därtill kommer också jourläkarbilarna och akutläkarbilarna fungera som ett stöd att prioritera och bedöma patienter på SOS Alarms väntelista.

– Även ambulanspersonal kommer att kunna få hjälp med bedömning av akut- och jourläkarbilarna vid behov. Ambulansen kommer att kunna kontakta dessa läkare när de behöver hjälp i olika sammanhang, säger Åke Östman.

Denna nya organisation, som involverar SOS Alarm och ambulanspersonalen, kallas den prehospitala bakjouren och kommer igång först i november. Ytterligare en förändring i den prehospitala läkartjänsten i Region Stockholm är en förstärkning av läkare i ambulanshelikoptern – dygnet runt. Tidigare har ambulanshelikoptern endast bemannats av specialistsjuksköterskor.

– Att vi har läkare i helikopter blir en ny satsning som träder i kraft i februari 2025, berättar Åke Östman.

För hela uppdraget med prehospitala läkartjänster har AISAB anställt flertalet läkare. En del har värvats från Capio, andra har rekryterats från andra håll.

– De som varit anställda på Capio har erbjudits jobb hos oss men då det inte har räckt har vi gjort ytterligare rekryteringar. Det har varit ett väldigt stort intresse, säger Åke Östman och tillägger:

– Vi har totalt anställt ett 60-tal läkare men de jobbar inte heltid, men det innebär ungefär 35 heltidstjänster. De flesta är akutläkare eller anestesiläkare.

Sammantaget innebär den nya preshopsitala läkartjänsten en förstärkning från cirka 20 heltidstjänster till ungefär 35, 40 stycken, enligt Åke Östman.

Läs även: Region Stockholm får två akutläkarbilar dygnet runt