Från relativt låga nivåer i januari i år har kikhostan successivt ökat i landet. Sedan maj månad började antalet fall skjuta i höjden, vilket Folkhälsomyndigheten då skickade ut ett pressmeddelande om. Hittills i år har 739 fall konstaterats i år, enligt data som sträcker sig till och med 31 juli.
– Det är oroväckande stor spridning i samhället. Under de senaste tio åren såg vi flest fall av kikhosta under 2017, då 805 fall rapporterades, berättar Hélène Englund.
Varför ökar det så mycket?
– Under pandemin gick cirkulationen ned till rekordlåga nivåer på grund av social distansering och ändrade rörelsemönster. Det kan ha lett till en lägre immunitet i befolkningen som möjliggör spridning nu.
Och sedan maj har smittokurvan pekat brant uppåt. Under juli rapporterades 293 fall varav 24 barn under 1 år. Det är mer än hundra fler fall jämfört med månaden innan då 178 fall rapporterades i Sverige och 19 av dem var barn under 1 år.
– Det är förväntat att det går upp under just sommarmånaderna och även hösten. Det brukar vara så.
Enligt Folkhälsomyndighetens juli-rapport är 63 procent av fallen från de tre största regionerna; Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Flest fall per 100 000 invånare i juli har Västerbotten tätt följd av Värmland med siffror på 8,61 respektive 8,11. I faktiska fall innebär det 24 personer i Västerbotten med konstaterad kikhosta och 23 i Värmland. I dessa två regioner har det skett en kraftig ökning av smittan jämfört med månaden innan. Trots att siffrorna säger en sak, tycker Hélène Englund att man ska ta dem med en nypa salt.
– Antalet fall beror också på hur många som söker vård och hur många som provtas. Även smittspårningen och hur den har gått till har betydelse. Smittspårningen gör ofta att man hittar fler och då kan exempelvis fem av fallen i Värmland bero på en person som sökt vård. Statistiken kan bli lite skev av det skälet.
Samtidigt är det tydligt att smittan cirkulerar i samhället. Folkhälsomyndigheten vidtar dock inga särskilda åtgärder i dagsläget.
– Vi informerar om de gamla råden och rekommendationerna om att skydda spädbarn och att det är viktigt med vaccinering av gravida och barn. Sedan är det alltid bra om regionerna provtar frikostigt vid misstanke om kikhosta och att man sätter in behandling vid misstänkta och konstaterade fall. Smittspårning är också viktigt.
Vad tror ni om smittspridningen i höst?
– Det kommer sannolikt fortsätta öka, men förhoppningsvis kommer den förväntade säsongsnedgången framåt vintern. Men det är svårt att spekulera, säger Hélène Englund.
Läs även: Kikhosta ökar i Sverige – FHM uppmanar till vaccinationer