När SBU granskade användningen 2017 användes ketamin för att behandla depression i sju landsting. I en färsk TT-enkät uppgav 13 regioner av de 20 som svarade att de använder eller har använt ketamindropp för att behandla patienter som inte har förbättrats av annan antidepressiv behandling.

I vissa av regionerna var ketamin tredjehandsvalet, medan substansen i andra regioner användes först efter att fyra andra läkemedel hade testats.

Merparten av de regioner som svarade på enkäten uppgav att de också använder Spravato. Gotland var det ena undantaget, och uppgav att de endast använder ketamin. Regionen uppgav inte heller hur många läkemedel som används innan man sätter in ketamin. Ett fåtal regioner uppgav att de inte använde vare sig Spravato eller ketamin vid behandling av depression.

Spravato innehåller esketamin, den rena S-enantiomeren av ketamin, och administeras i form av nässprej. Effekten märks ofta inte förrän efter flera veckor, medan ketamin i droppform har en mer omedelbar effekt.

Läkemedlet godkändes 2019 som tilläggsbehandling vid måttlig till svår depression där annan medicinering inte fungerat.

Av rapporteringen framgår inte varför regioner använder ketamin, men TT konstaterar att Spravato kostar över 200 000 kronor vid ett års behandling och att läkemedlet enligt beräkningar från Region Stockholm är omkring 50 gånger dyrare än ketamindropp.

Ketaminbehandling omnämndes redan 2016 av Läkemedelsverket i behandlingsrekommendationen »Läkemedelsbehandling av depression, ångestsyndrom och tvångssyndrom hos barn och vuxna«, och det konstaterades att det vetenskapliga underlaget var begränsat men successivt ökande.

– Läkemedelsverket har sedan flera månader tillbaka planerat att uppdatera ovan nämnda behandlingsrekommendation, och själva arbetet kommer att påbörjas under hösten. Vid framtagandet av en ny eller uppdaterad behandlingsrekommendation beaktas bland annat om den aktuella läkemedelsanvändandningen sker i enlighet med vetenskap, beprövad erfarenhet och regelverk, säger Mats Persson, utredare på Läkemedelsverket, till Läkartidningen.

Han säger också att Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer inte bara kan tillråda vissa läkemedelsbehandlingar utan även avråda från andra.

– Off label-användning kan behöva beaktas i behandlingsrekommendationerna. Läkemedelsverkets uppfattning är förvisso att ett godkänt läkemedel med godkänd indikation bör vara förstahandsval, men läkare har fri förskrivningsrätt, med vissa begränsningar, och off label-användning kan vara aktuell för att ge patienten en lämplig behandling om det sker baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet.

De nya behandlingsrekommendationerna väntas vara klara i slutet av nästa år.

Läs mer:
SBU: Ketamin kan hjälpa svårt deprimerade patienter
Ketamin tycks vara likvärdigt kliniskt alternativ till ECT vid svår depression
Tummen upp för omtalad nässpray vid depression