Kry har »med stor sannolikhet inte utfört de digitala vårdtjänsterna i mottagningens lokaler i Höör«, skriver Region Skåne i ett beslut från koncernkontoret som Läkartidningen tagit del av och som Skånska Dagbladet först rapporterade om. I stället ska vårdgivaren ha slussat patienter från hela landet och registrerat ärendena i Höör, »förmodligen för att tillskansa sig hög ersättning från Region Skåne«.

Under 2023 utfördes drygt 8 400 vårdkontakter som var både fysiska och digitala. Men 75 procent av vårdkontakterna har hanterats av personal som inte arbetat vid den aktuella barnmorskemottagningen, enligt regionens granskning. Över 91 procent av fallen handlar om patienter i andra regioner än Skåne, varav över hälften kommer från Västra Götaland och Stockholm.

Att vårdgivare som tar emot patienter digitalt över hela Sverige, slussar fallen genom vissa enheter i andra regioner, är i sig inget ovanligt. Som Läkartidningen tidigare berättat, tog exempelvis den privata digitala vården fart mycket genom att Region Jönköpings län beslutade att likställa digitala besök med fysiska. Det gjorde att digitala besök från olika delar av landet slussades genom samarbeten med fysiska vårdcentraler i den småländska regionen.

Region Skåne kräver dock Kry på 2,8 miljoner kronor för de ärenden som hanterats av vårdgivare som inte är registrerade på barnmorskemottagningen. Därtill återkrävs 1,8 miljoner kronor för vårdkontakter utförda av sjuksköterska, som Kry fått betalt för men som egentligen inte är ersättningsgrundande. Därtill finns krav på mindre belopp i vite och administrativ avgift. Totalt landar kraven på ungefär 4,7 miljoner kronor.

– Alla måste följa spelreglerna och när det finns tveksamheter som i Höör så måste det utredas. Här är hälso- och sjukvårdsdirektörens uppfattning att det begåtts ett fel och det får inte förekomma att någon skor sig på systemet, sa Lisa Flinth (L), ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd, till Skånska Dagbladet i slutet av juli.

Krys vice vd Kalle Conneryd Lundgren avfärdar bestämt att företaget medvetet skulle ha försökt få högre ersättning. Han säger även till Skånska Dagbladet att summan som krävs är relativt liten med tanke på att Kry har nio vårdcentraler i Skåne och att många skåningar använder Kry, men att saken måste utredas. Enligt honom har företaget valt mottagningen i Höör för att hantera besöken, medan regionen anser att de borde ha fördelats på fler mottagningar.

– Vi har inget intresse att få mer betalt än vad vi ska, det har vi aldrig. Det är inget gångbart sätt att bedriva vård på.

När Läkartidningen på fredagen den 9 augusti frågar Kry om en uppdatering i ärendet, uppger företaget att det inte finns något nytt i sak att berätta. Frågan om kravet på ersättning är ännu inte löst.