Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund

Sommaren är inte slut än men det är många läkare. I alla fall om man ska tro fackliga företrädaren Johan Styrud. Hans bild av vårdsommaren i huvudstaden är inte en rolig historia.

– Sommaren började inte speciellt bra. Vi hade ett par riktigt tuffa veckor på Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus på grund av strejken, och när sommaren kom blev den tuff av andra skäl. Det har varit ett högt akutflöde som man inte kompenserat med extra vårdsängar.

Enligt Johan Styrud är vårdplatserna färre än förra sommaren.

– Regionen har strypt platserna för varje sommar. Nu i sommar har man dock försökt skapa fler platser inom geriatrik, men det har man inte riktigt lyckats med på grund av personalbrist. Det är sjuksköterskor som saknas.

Problematiken kring vårdplatser drabbar i hög grad äldre. Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) har inte heller tillräckligt med resurser, enligt Johan Styrud.

– Sjukhusen har svårt att skriva hem folk. Det händer regelbundet att vi tvingas skicka hem folk en dag för tidigt, och det är framför allt äldre som drabbas.

Stockholm måste ta höjd för att äldre blir fler, anser Johan Styrud, som tror att sjukhusen skulle klara sig bättre med en mer utbyggd primärvård. Han vill samtidigt lyfta fram:

– Men det är inte så att primärvården är lata – de är för få.

Läkarföreningens ordförande upplever att läkare i regionen dragit ett tungt lass den här sommaren.

– Folk gör verkligen sitt yttersta. Och på sjukhusen gör man allt för att försöka få in patienterna någonstans när de inte kan vara kvar. Alltid blir det någon som faller ut.

Innebär den tuffa sommaren att läkare överväger att sluta?

– Vad jag vet så ser jag inte att folk börjat rösta med fötterna än, bland våra medlemmar åtminstone. Folk är otroligt lojala. Som tur är har vi många unga läkare i Stockholm som vill komma in i yrket, men det finns också en risk att man tappar äldre läkare. Det finns en gräns för hur mycket man orkar jobba.

Johan Styrud upplever att regionen är nöjd med vårdsommaren och att rapporterna inte varit lika alarmerande som stressen på golvet faktiskt ha varit.

– Att det har funkat bygger på att väldigt många läkare har gjort och gör otroliga insatser. Många har haft det väldigt tufft.

Johan Bratt är chefläkare samt avdelningschef Patientsäkerhet och beredskap i Region Stockholm. Foto: Anna Molander/Region Stockholm

När Läkartidningen når Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, är ordalagen mer positiva.

– Överlag var den här sommaren bättre än förra. Visserligen gick vi in i sommaren på ett speciellt sätt med vårdkonflikten som var, men trots det har det varit hanterbart. Vi har inte haft några speciella händelser som belastat vården som någon uttalad värmebölja eller oroligheter på något sätt.

Däremot har belastningen varit högre inom vissa områden.

– Det var ganska högt tryck i början av sommaren inom den akuta ortopedin men vi har haft ett bra samarbete mellan akutsjukhusen och kunnat fördela patienterna. Sedan har vi också haft ett ganska högt cancerflöde, vilket framförallt påverkat Karolinska i både Huddinge och Solna.

När det gäller antalet vårdplatser beskriver Johan Bratt även här att det »överlag varit bättre« jämfört med förra sommaren. Totalt rör det sig om 2 100 vårdplatser på akutsjukhusen i sommar, och där är även Ersta sjukhus inräknat.

– Grovt sett är det på samma nivå (som förra sommaren reds anm.) på våra sju akutsjukhus i Stockholm, kanske att det varit mellan 10 och 20 platser färre i juli. Däremot har vi haft 100 fler platser inom geriatriken och vi har också kunnat ha 300 fler inskrivna inom ASIH under sommaren. Det har skapat ett snabbt och bra flöde ut från akutsjukhusen till både geriatriken och hemsjukvården.

Den bilden delas inte riktigt av facklige företrädaren Johan Styrud som ju menar att man tvingas skriva ut patienter för tidigt.

Vad säger du som chefläkare i regionen att det finns läkare som säger tvärtemot det du beskriver?

– Det varierar ju med vårdplatser över veckodagar och så, så jag ska inte säga emot den upplevelsen. Men vi har haft fler platser inom geriatriken. Sedan är det så klart så att vissa delar kan ha varit mer belastade, svarar Johan Bratt.