Det är framför allt en viss undergren av mpox, sjukdomen som tidigare kallades apkoppor, som har spridits kraftigt under det senaste året, skriver Dagens Nyheter. Från att främst spridits inom Demokratiska republiken Kongo, har sjukdomen nu fått spridning i en rad andra afrikanska länder.

Detta får nu den afrikanska smittskyddsorganisationen Africa CDC att utlysa ett hälsonödläge på kontinenten. Under dagen i dag ska även världshälsoorganisationen WHO träffas för att diskutera om viruset kan innebära en global risk, skriver DN.

I Sverige har mindre utbrott av mpox rapporterats det senaste året, bland annat i Stockholmsområdet.

Det rör sig dock inte om samma undergrupp av mpox som nu sprids på den afrikanska kontinenten, utan en mildare variant.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén, infektionsläkare och professor på Sahlgrenska akademin, säger dock till DN att han tror att Sverige snart kommer att få se enstaka fall även av den mer svåra varianten av mpox.

– Det viktiga är att man måste vara beredd på att det kan komma fall till Sverige och hur man då ska hantera det.

Folkhälsomyndigheten fick i maj i uppdrag av regeringen att säkra tillgången på vaccin mot mpox, så att det finns tillgängligt i händelse av större utbrott. Myndigheten gick även ut och rekommenderade personer i riskzonen att smittas, bland annat män som har sex med män, att vaccinera sig.

Sjukdomen smittar framför allt genom fysisk kontakt.

Läs mer:
Mpox-utbrott kan bli klassat som ett internationellt hälsonödläge
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att säkra tillgång till vaccin mot mpox
Utbrott av mpox i Stockholm