En del geografiskt avlägsna orter har stora problem att rekrytera läkare, medan andra kan locka med böljande fjällandskap, vandringsleder och äventyrliga fritidsaktiviteter.
Jessica Andersson och Hanna Lindvert behövde inte bli lockade av någon naturskön rekryteringskampanj från regionen. De upptäckte orten själva – och blev kvar.
– Jag gjorde en skidsäsong vintern 2013/2014 och jobbade i skiduthyrningen. Då träffade jag min sambo, som redan då bodde här permanent, berättar Jessica Andersson.
Jessica Andersson hade då gjort ett uppehåll i läkarstudierna på Uppsala universitet. Men det tog tid innan hon, som kommer från Falun, flyttade upp på heltid.
– Mina första somrar där, 2015 och 2016, jobbade jag på sjukstugan som läkarassistent och efter examen blev jag underläkare här.
AT:n gjorde hon på Lycksele lasarett. Nu är Jessica Andersson mitt i ST-utbildningen för att bli specialist i allmänmedicin med glesbygdsinriktning. För en tid sedan gjorde hon randning på Skellefteå sjukhus. Det gjorde att hon och hennes familj kunde umgås med sambons familj, då han kommer från Skellefteå.
– Det har varit skönt att han haft ett jobb som han kunnat sköta på distans.
Nu är de dock tillbaka i Hemavan, två mil från Tärnaby, och familjen har fått tillskott, en till dotter.
När perioden av randning är slut kommer det åter att bära av till huset i Hemavan, två mil från Tärnaby. Jessica Andersson gillar verkligen glesbygdsinriktningen.
– Det är lite mer akutsjukvård i det, eftersom sjukstugorna i södra Lappland även har inneliggande patienter, och vi som jobbar där förväntas kunna ta emot akuta händelser, säger Jessica Andersson och fortsätter:
– Det är ett väldigt varierande jobb. Vi läkare jobbar också ungefär en dag i veckan inom den kommunala vården, hemsjukvården och äldreboenden.
Det går att dra till med klyschan »ingen dag är den andra lik«. Även privat är möjligheterna många – inte bara när det gäller fritidsaktiviteterna utan även socialt.
– Jag trivs väldigt bra med livet här uppe. Av våra vänner är majoriteten inflyttade, och många av dem har faktiskt kommit upp för en skidsäsong och blivit kvar.
Jessica Andersson tror att det finns en särskilt viktig orsak till att det sociala livet utanför jobbet blir extra givande:
– När folk flyttar till orten stannar de av en anledning: de gillar livet här. Därför är vi väldigt många likasinnade på orten, även om vi har helt olika jobb. Vännerna vi har fått har blivit som familj.
Hanna Lindvert, specialist i allmänmedicin och också handledare till Jessica Andersson, har en snarlik väg till läkarjobbet på Tärnaby sjukstuga. Hon kommer också söderifrån, men ännu längre nerifrån landet: Borås. Hon pluggade till läkare på Umeå universitet och gjorde, liksom Jessica, ett uppehåll halvvägs in i studierna.
– Jag gjorde en säsong i Tärnaby 2007 och jobbade som ett slags allt-i-allo på turistanläggningen.
Däremot hade hon upptäckt trakterna förut, med sambon som hon träffade i början av studietiden på Umeå universitet. Han är från Lycksele och hade gjort flera säsonger i Tärnaby innan Hanna Lindvert fick upp ögonen för orten.
Och hon tror att något väcktes i henne redan då.
– Jag tänkte nog: »Åh, här skulle man ju faktiskt kunna bo, tänk att vakna här varje dag.«
Sagt och gjort. AT:n gjorde hon i Lycksele, men möjligheten fanns att göra primärvårdsdelen på sjukstuga. Hon tog chansen.
– Jag och min sambo, som i den vevan hade fått vårt första barn, tänkte att vi skulle förlänga tiden i Tärnaby om det funkade. Ett halvår kändes kort.
Ganska snart blev hon erbjuden att göra ST i allmänmedicin i Tärnaby, vilket innebär att även Hanna Lindvert har en bakgrund med glesbygdsmedicinsk inriktning.
– Jobbmässigt har jag nog alltid trivts i lite mindre sammanhang. Jag är ingen universitetssjukhusläkare i själen. Jag gillar när det är lite enkelt och korta vägar till beslut. Visst kan det vara utsatt ibland med akuta fall och att man är långt ifrån ett stort sjukhus, men jag trivs verkligen med teamet.
Tärnaby sjukstuga har omkring 15 anställda, varav tre är läkare. Sjukstugan tillhandahåller två vårdplatser för inneliggande patienter och är den minsta av sjukstugorna i södra Lappland, vilka förutom Tärnaby är Sorsele, Dorotea, Åsele, Storuman och Vilhelmina.
– Vi delar faktiskt lokaler med kommunens korttidsplatser, vilket också gör det enkelt att ta hand om en patient. Ofta pratar man om att allmänmedicinen står för helhetssynen, men att jobba så här, på en liten sjukstuga, tar det steget längre.
Utöver jobbet, och allt vad det innebär, är Hanna Lindvert också tillfreds med livet – och som tur är har hon en sambo med flexibla jobbmöjligheter.
– Han jobbar just nu på Systembolaget och är nöjd med det, men han är utbildad maskiningenjör. Det är inte så lätt att hitta arbete åt båda på en liten ort, men det har gått bra.
Och fritiden ägnar hon en hel del åt friluftsaktiviteter, precis som när det begav sig under »säsongandet«.
– Vi åker väl mer skidor än genomsnittet och har fjället strax bakom knuten. Det är härligt att kunna sticka iväg på en kort tur, även om det inte blir så långa äventyr när man har barn på 11 och 14 år, säger Hanna Lindvert och skrattar.