Liseberg har lanserat det så kallade rekordförsöket under namnet Superseniorerna. Nöjesparken skriver i ett pressmeddelande att berg- och dalbanor generellt sett inte har någon övre åldersgräns och att de därför söker »äventyrslystna 70-plussare som är redo för en hisnande utmaning«. Berg- och dalbanan heter Valkyria och är 47 meter hög och med en maxhastighet på 105 kilometer i timmen. Åkturen äger rum den 3 september och de 70-plussare som är intresserade av detta välkomnas att delta – men de får inte ha vilka åkommor som helst.

– Vi vill slå ett rekord som sattes i England 2003, där snittåldern på de åkande var 75,25 år. Nu vill vi »åldersmaxa« i ett av tågen när vi kör den 3 september för att kunna slå detta och få så hög snittålder som möjligt.

Hittills har mer än 100 personer anmält sig och den äldsta är 86 år.

Liseberg framhåller i pressmeddelandet att de som vill delta behöver vara i god fysisk form och inte lida av exempelvis hjärtproblem, benskörhet eller nack- och ryggproblem.

Mårten Westlund berättar för Läkartidningen att en läkare kommer att vara på plats – något de vanligtvis inte har utan endast annan sjukvårdsutbildad personal. Läkaren, som varit på plats en gång innan i samband med ett annat evenemang, har rådfrågats om det finns några begränsningar för att delta. Vid det tidigare tillfället handlade det mer om risken att drabbas av panik.

– Vi hade ett evenemang i höstas som var ett skräckexperiment, vilket faktiskt blev viralt. Vi sökte deltagare som ville vara med på sitt livs värsta dygn, vi skrämde dem så mycket vi kunde. Och för vår trygghets skull ville vi då ha en läkare på plats om de skulle få panik eller om något skulle hända i samband med det.

I detta fall handlar det mindre om panik och mer om vad man bör tänka på för att över huvud taget sätta sig i en snabb berg- och dalbana – som dessutom delvis åker upp och ned.

– Han har gett oss lite input kring vad vi bör tänka på och han kommer också finnas på plats den dagen. Och när det gäller ålder finns det egentligen inga begränsningar, säger Mårten Westlund.

Gunnar Sandersjöö
Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef för Trauma akut kirurgi ortopedi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Privat

Det håller Gunnar Sandersjöö med om. Han är ortoped och verksamhetschef för Trauma akut kirurgi ortopedi på Karolinska universitetssjukhuset.

– För att ställa upp på det här handlar det inte om hur många år man är utan vad man har för sjukdomshistoria. Att vara över 70 är inte speciellt gammalt längre, men är du benskör, hjärtsjuk eller har nack- och ryggproblem bör man ju undvika detta oavsett vilken ålder, och dem har de ju redan exkluderat.

Är det någonting som inte nämns som gör detta dumdristigt?

– Är du frisk i övrigt och över 70 ser jag inga problem med att delta, men de skriver inget om yrselproblematik och det kan ju vara ett problem. Innerörat har svårare att hantera yrsel när man blir äldre, men det är ju inget som kan skada en, bara att man får tåla att vara yr lite längre tid.

Gunnar Sandersjöö ser alltså ingen direkt risk med det så kallade rekordförsöket på Liseberg. Han tror inte sådana aktiviteter innebär att de äldre hamnar på sjukhus.

– Däremot tog jag ju faktiskt hand om dem som dundrade i backen på Gröna Lund förra sommaren (dödsolyckan den 25 juni reds anm.) men det är ju en helt annan grej. Om någon skulle få spontanfrakturer av detta, som kotkompressioner eller revbensfrakturer av G-krafterna, då är man benskör och bör inte sätta sig i en berg- och dalbana över huvud taget. Så jag säger kör, det låter kul!

 

Den som vill delta i rekordförsöket måste uppfylla följande, enligt Liseberg:

  • Du måste kunna gå några meter till sätet samt ta dig i och ur sätet utan assistans
  • Du måste ha tillräcklig styrka i överkroppen för att hålla axlar och huvud mot rygg och nackstöd under hela åkturen
  • Om du saknar en arm eller hand får du åka Valkyria om du kan hålla i dig med andra handen
  • Om du har proteser måste du ta av dessa innan du åker Valkyria.

Tyvärr får du inte åka Valkyria om du:

  • Har amputeringar ovanför knäleden
  • Har gips

Källa: Liseberg