– Jag tackar för förtroendet och är naturligtvis mycket hedrad. Det är ett stort uppdrag att leda Socialstyrelsen, sa Björn Eriksson efter att sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson presenterat honom och Socialstyrelsens uppdrag nu och framöver.
Sjukvårdsministern inledde med att berätta att Socialstyrelsen har en nyckelroll när det gäller många utmaningar inom hälso- och sjukvården, som exempelvis beredskap, säkerhet och välfärdsbrottslighet.
Acko Ankarberg Johansson sa att regeringens ambition är att öka den nationella styrningen och ansvarstagandet inom hälso- och sjukvården.
– Vi stärker Socialstyrelsens roll vilket är nödvändigt för att åstadkomma en jämlik hälso- och sjukvård i landet.
Och den som ska leda arbetet för att åstadkomma detta är alltså Björn Eriksson. Han kommer närmast från uppdraget som generaldirektör på Läkemedelsverket. Tidigare har Björn Eriksson haft uppdraget som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm (2019–2021) och han har även varit landstingsdirektör i Jämtlands läns landsting (2013–2014) samt regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen (2015–2017).
– Björn Eriksson är en mycket erfaren och uppskattad myndighetschef, sa Acko Ankarberg Johansson.
Björn Eriksson börjar i dag torsdag och har ett uppdrag på sex år framåt. När han tog vid pratade han om hur myndigheten ska möjliggöra en god välfärd – och »säkerställa hälso- och sjukvård av högsta kvalitet«. Han nämnde också utmaningar:
– Inom ansvarsområdet ligger brännande frågor som barn, brott, äldreomsorg, beredskap och vårdplatsbrist, sa Socialstyrelsens nya generaldirektör.
När Björn Eriksson nu lämnat Läkemedelsverket tillträder Joakim Brandberg som vikarierande generaldirektör till dess att en ny ordinarie är på plats.
Enligt Dagens Medicin hade 41 personer sökt tjänsten som generaldirektör för Socialstyrelsen.
Socialdepartementet påbörjade en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny generaldirektör för Socialstyrelsen tidigare under året då Olivia Wigzells uppdrag inte kunde förlängas, vilket tidningen Altinget skrev om i februari. Från och med den 15 augusti kommer hon att vikariera som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten då Karin Tegmark Wisell slutar.
Socialstyrelsen hade nästan 1 000 anställda år 2023 enligt myndighetens årsredovisning.
Läs även:
Lyssna på Läkartidningens poddavsnitt med Björn Eriksson
Olivia Wigzell fortsätter som generaldirektör på Socialstyrelsen
Hon tar över på Socialstyrelsen
(uppdaterad 2024-08-21)