Europa är den världsdel som visar snabbast stigande uppvärmning, med temperaturer som stiger dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet. Detta enligt EU:s miljöbyrå EEA, som i sin senaste rapport varnar för att detta kan komma att få allvarliga konsekvenser för bland annat ekonomin, infrastruktur, matproduktion – och inte minst hälsan.
År 2023 var det näst varmaste året som någonsin uppmätts i Europa, och det varmaste som uppmätts på en global nivå. Nu visar en ny studie från Barcelona Institute for Global Health som publicerats i Nature Medicin att fjolårets värme på kontinenten skördade över 47 000 liv. Värst drabbat var Italien, där nästan 13 000 personer uppskattas ha avlidit av värmerelaterade orsaker, följt av Spanien och Tyskland.
I Sverige beräknas dödsantalet till 13 personer, medan Island hade noll.
Fjolårets dödsantal är dock lägre än rekordåren 2003, då över 70 000 dog av värmerelaterade orsaker, och 2022 då motsvarande siffra var 60 000.
Forskarna menar dock att antalet dödsfall hade kunnat vara betydligt fler, upp till 80 procent, utan de anpassningar som gjorts de senaste decennierna. Det gäller framför allt bland den äldre befolkningen.
Även 2024 ser ut att bli ett varmt år. Enligt The Guardian upplevde jorden i juli den varmaste dagen som hittills uppmätts.